Шевченко розповів, як вдалося вмовити 50 депутатів канадського парламенту порушити протокол та вдягти українські вишиванки

Шевченко розповів, як вдалося вмовити 50 депутатів канадського парламенту порушити протокол та вдягти українські вишиванки
Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді Андрій Шевченко

Депутати зуміли переконати спікера канадського парламенту піти на відходження від стандартного парламентського протоколу

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді Андрій Шевченко розповів, що ініціатива вдягнути канадських депутатів у вишиванки народилася минулого року стараннями, по-перше, українських інтернів, які стажувалися в канадському парламенті, і, по-друге, стараннями активного і ініціативного депутата канадського парламенту Бориса Вжесневського. 

Про це Шевченко сказав в інтерв’ю «Главкому».

Шевченко розповів, що коштів на іміджеві для України проекти виділяється не так і багато.

«В житті посольства були різні часи. Були й такі, коли затягувати паски дуже туго. І зараз він затягнутий. Ми вчимося, що називається, воювати не числом, а умінням. Не густо (виділяється коштів, - ред.). Ми говоримо про суми в обсязі тисяч і десятків тисяч доларів. Це не сотні тисяч і не мільйони. У зв'язку з цим ми повністю відмовилися, наприклад, від розміщення матеріалів у пресі, від позиції, з якою працюють інші посольства, в тому числі, російське. Ми вважаємо, що в тих умовах, що ми зараз маємо, при тій економічній скруті, яка є у нас в країні, витрачати гроші на розміщення матеріалів у пресі ми не можемо собі дозволити», - пояснив посол.

За його словами, посольство працює іншими методами, власним креативом і придумками.

«Ми не можемо похвалитися великою кількістю працівників чи великими бюджетами. Але нам вдається робити потужні речі, які дозволяють тримати нашу присутність на високому рівні.
По-перше, думаю, всі бачать і офіційні результати між країнами: та ж угода про вільну торгівлю, оборонна угода, продовження військової місії, продовження санкцій з боку Канади щодо Росії. Це показує, що Україна тримається в пріоритетах канадського уряду. По-друге, є й інші красиві і знакові речі, які нам вдавалося зробити. Наприклад, на Міжнародний день вишиванки в цьому році більше 50 депутатів канадського парламенту вдягли на роботу українську вишиванку. І це окрема історія», - розповів Шевченко.

Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді зізнався, що ініціатива вдягнути канадських депутатів у вишиванки народилася минулого року стараннями, по-перше, українських інтернів, які стажувалися в канадському парламенті, і, по-друге, стараннями активного і ініціативного депутата канадського парламенту Бориса Вжесневського, який очолює групу дружби Україна-Канада.

«Він ( Борис Вжесневський, - ред.) цього року переконав десятки своїх колег в цей день на знак солідарності з Україною, на знак поваги до української громади потрібно одягнути вишиванку. Але більше того, Борис минулого року зумів переконати спікера канадського парламенту піти на відходження від стандартного парламентського протоколу. В канадському парламенті, так само як і в британському, джентльмени повинні заходити в сесійну залу в краватці. Це протокол, який століттями вибудовувався і не порушувався. Так от пану Борису і іншим його колегам вдалося переконати, що українську вишиванку можна по-своєму трактувати як сорочку із краваткою. І спікер це сприйняв», - зазначив Шевченко.

Він підкреслив, що важко уявити будь-яку іншу країну світу, де б ви могли таку картину побачити.

«І ніби так думаєш: ну прийшли у вишиванках, і що? Але уявіть, що відчуває українець, який бачить у далекому канадському парламенті десятки депутатів у вишиванках, які відкрито говорять про свою підтримку Україні, закликають весь світ стояти за Україну, за міжнародне право, незалежність, свободу. Це дуже потужний сигнал. І мені зараз важко уявити будь-яку іншу країну світу, де б ви могли таку картину побачити», - резюмував Надзвичайний і Повноважний Посол України у Канаді.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: