Шпек: Гривня тепер більш стабільна щодо долара, ніж інші валюти

Шпек: Гривня тепер більш стабільна щодо долара, ніж інші валюти

Шпек розповів, що наразі гривня отримує дуже суттєву підтримку від зростання цін на такі товари українського експорту, як чорні метали та залізорудна сировина

Якщо подивитися на коливання курсу гривні до долара протягом останніх 12 місяців і порівняти коливання фунта чи євро до долара, можемо помітити, що українська грошова одиниця більш стабільна щодо долара, ніж інші валюти. Про це в інтерв’ю «Главкому» заявив  голова Незалежної асоціації банків України, екс-міністр економіки Роман Шпек.

«Якщо долар буде по вісім, як було колись, то це вже не стабільність, це крах. Курсу необхідна гнучкість». – підкресли він.

Шпек  розповів, що наразі гривня отримує дуже суттєву підтримку від зростання цін на такі товари українського експорту, як чорні метали та залізорудна сировина.

«Восени буде сезонне посилення коливань обмінного курсу, але воно не буде суттєвим. Тим, хто тримає вклади у гривні, наразі немає про що хвилюватися. Тим більше, що різниця у гривневих і валютних відсотках за депозитами зараз суттєва», - зазначив він.

Екс-міністр  повідомив, що вплине на майбутнє коливання курсу.  Зокрема, основним фактором буде сезонне погіршення балансу зовнішньої торгівлі. За прогнозом НБУ, в першому і другому кварталах дефіцит поточного рахунку був $0,8 та $0,6 млрд, а в третьому та четвертому вони очікують $1,7 і $1 млрд.

«Крім того, традиційно восени стають більшими девальваційні очікування. А з огляду на те, що доходи населення і бізнесу зростають, слід очікувати і збільшення попиту на валюту. Додаткову знервованість на ринку може створити невизначеність навколо наступного траншу МВФ. У серпні Україна виплатила МВФ $450 млн. Крім того, 1 вересня буде черговий платіж по реструктуризованих єврооблігаціях (це ще близько $500 млн), тому резерви можуть дещо розтанути. Це буде стримувати регулятор від істотних інтервенцій в разі зростання тиску на валютному ринку, тобто НБУ буде дозволяти гривні плавно девальвувати. Швидше НБУ буде поповнювати золотовалютні резерви в ті дні, коли пропозиція перевищуватиме попит, і тим самим не допускати сильних дисбалансів», - пояснив економіст.

Загалом восени ми очікуємо зростання тиску на валютному ринку. Також можливі коливання курсу, не виключено, що і в сторону зміцнення, оскільки кілька великих гравців можуть впливати на ринок в значній мірі.

 

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: