Шуфрич розповів, хто зірвав домовленості між владою і опозицією в 2014-му

Шуфрич розповів, хто зірвав домовленості між владою і опозицією в 2014-му
Нестор Шуфрич
Фото: Станіслав Груздєв / «Главком»

Януковича усіх переконав, що у нього все під контролем, зазначив Шуфрич

Народний депутат від Опозиційного блоку Нестор Шуфрич заявив, що соратники Віктора Януковича зірвали домовленості між владою і опозицією в 2014-му.

Про це парламентар розказав в інтерв’ю «Главкому».

«Так от, якщо повернутися вже в лютий 2014-го. 17 лютого, Адміністрація президента. Микола Мартиненко, Андрій Іванчук, якого я тоді ще не знав, Вадим Новинський, а перед цим я говорив із Турчиновим та Кличком. Ідея наступна: емоції на максимумі, треба все це зупиняти, Янукович без крові не здасться, а кров нікому не потрібна. Попросили мене переговорити з Клюєвим, що якщо ми 18 лютого проголосуємо назад зміни до Конституції та повернемося до парламентсько-президентської республіки, оберемо новий уряд, то можна говорити про якийсь компроміс. Кажу Клюєву – «попытка не пытка», ну піди поговори з Федоровичем, гірше точне буде. І ще попросив Новинського, аби той теж пішов з Андрієм, бо той, як зайде до Януковича, забуде, що треба казати.  Взагалі у Януковича була шалена риса – я не знаю, як він це робив, – коли ти до нього заходив у кабінет, то все, що хотів йому сказати, залишалося за дверима. Навіть мені, коли я потрапляв із ним у замкнутий простір, сказати те, що збирався, ставало в 10 разів складніше», - розповів Шуфрич.

За його словами, в лютому 2014 року Янукович погодився на умови Майдану.

«Через хвилин 40 вони приходять і кажуть, що Янукович згоден. Ми вже обговорили процедуру: о 9:00 майданівці вирушають до Ради, і щоб людей не дратувати, просто без жодного обговорення о 10:00 голосуємо зміни до Конституції. Потім беремо перерву і починаємо консультації щодо нового уряду. Азаров був вже у відставці, заяву яку він не підписував, між нами кажучи. Просто про це оголосили, а він виявився настільки порядним, що вже потім написав заяву. Отже, з’явився шанс і шлях до регулювання.  18 лютого я виступаю зранку на фракції, пояснюю про голосування за Конституцію. Тут заходить Клюєв і каже, що ситуація змінилася – ми будемо голосувати, але не сьогодні. Кажу: «Як це - не сьогодні, ми ж учора про все домовились?!» Після того, як фракція закінчилася, питаю його: «Андрій, що трапилось?» Каже: «Прийшли двоє, Арбузов та ще один, і переконали, якщо втратимо контроль над урядом, втратимо контроль над потоками». Я кажу: «Ви з глузду з’їхали? Які потоки? Ви адекватно можете оцінювати ситуацію, що відбувається в країні?» І після цього я зрозумів, що це - все. Потім прийшла інформація про першого загиблого 18 лютого, за хвилин двадцять…», -  зізнався нардеп.

Шуфрич підкреслив, що тоді в Януковича з’явилася інша риса – він усіх переконав, що у нього все під контролем.

«Я обговорював з одним своїм товаришем ситуацію на Майдані - як це вже далеко заходить і може погано закінчитися. Він зі мною був абсолютно згоден, але потім потрапив до Януковича і каже: «Все це дурниці, все під контролем! Я був у Федоровича, пару годин із ним поговорив і вийшов з упевненістю, що все під контролем». А я все жалкую за ту домовленість 17 лютого. Я вдячний хлопцям з Майдану, що вони на неї пішли, це був останній шанс. Точніше передостанній, тому що останнім для збереження державності був меморандум від 21 лютого. Якби Януковича тоді не злякали, ми б жили сьогодні в іншій країні. Вона була б кращою. Янукович пішов би вже, це зрозуміло. Може не так швидко, але протягом декількох місяців пішов би, були б нові вибори і все було б нормально. І ми жили б в абсолютно іншій країні. І точно без Порошенка. Може, з Кличком», -  резюмував народний депутат.

Читайте також першу частину інтерв’ю Шуфрича «Главкому»


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: