Швейцарське видання пояснило російський слід в стамбульському теракті

Швейцарське видання пояснило російський слід в стамбульському теракті
Reuters

Виконавець з Росії потрапив на територію Туреччини з «цитаделі ІДІЛ» - міста Ракка

Причетність до терактут в стамбульському аеропорту «Ататюрк» північнокавказького підпілля не повинна дивувати: багато російських ісламістів, чеченців і дагестанців, вже давно заприсяглись у вірност «Ісламському державі» (організація заборонена в РФ. - Прим. Ред.), зараз вони переносять свою боротьбу з Росії на Близький Схід. Про це пише швейцарська газета Neue Zuercher Zeitung.

Видання зазначає, що в останні роки російські спецслужби завдали серйозного удару по терористах з Північного Кавказу, в результаті чого їх організаційна структура практично розпалася. До того ж небезпідставні чутки, нібито перед Олімпійськими іграми в Сочі Москва з міркувань безпеки не тільки допускала, а й заохочувала виїзд бойовиків з РФ. Всього в даний час, за даними ФСБ, на Близькому Сході воюють мінімум 2,9 тисячі російських громадян, проте інші джерела називають значно більші цифри.

За даними турецьких ЗМІ, виконавець з Росії потрапив на територію Туреччини з «цитаделі ІДІЛ» - міста Ракка. Але значний вербувальний потенціал існує і в самій Туреччині, говориться в статті. Розслідування Міжнародної кризової групи показало, що багато російських салафітів емігрують з Росії до Туреччини, де вони можуть більш вільно сповідувати свою релігію. При цьому вони часто живуть в закритій консервативній діаспорі, де ІДЛ активно веде вербування. У підсумку в їх руки «часто потрапляють молоді люди, які вже не мають відношення до Росії, але ще не зуміли інтегруватися в турецьке суспільство». Як відзначають експерти, поки що турецька влада приділяє недостатньо уваги цьому феномену.

«Спочатку влада Росії і країн двох інших передбачуваних виконавців теракту - Киргизії і Узбекистану - не хотіли коментувати інформацію про можливу причетність їх громадян. «У п'яти колишніх середньоазіатських республіках Радянського Союзу вважають за краще демонструвати стабільність, хоча ці країни не вільні від екстремізму і тероризму, - пише видання. - Згідно з оцінками, в даний час в ІДІЛ воює від двох до п'яти тисяч вихідців з Центральної Азії».

Боротьба з тероризмом нерідко використовується в цих країнах як привід для усунення внутрішніх критиків, однак експерти сходяться на думці, що «вихідці з Центральної Азії стають радикальними швидше за кордоном: через відсутність економічних перспектив і репресивних режимів у себе вдома вони їдуть на заробітки за кордон, як правило в Росію, де гастарбайтерів нерідко обділяють фінансово і ізолюють соціальн», йдеться в статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: