Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилася – доповідь ООН

Ситуація з правами людини в окупованому Криму значно погіршилася – доповідь ООН

Задокументовані серйозні порушення прав людини, такі як свавільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження й катування

Окупація Росією Криму позначилася зникненнями людей і тортурами, порушенням Женевської конвенції і міжнародного права. Про це йдеться в новій доповіді Управління ООН з прав людини.

В оприлюдненому 25 вересня звіті агенція ООН заявила, що ситуація у сфері прав людини в Криму «значно погіршилася за російської окупації».

«Були задокументовані серйозні порушення прав людини, такі як свавільні арешти і затримання, насильницькі зникнення, жорстоке поводження й катування, і щонайменше одна судова позасудова страта», – йдеться в документі.

Автори звіту наголошують, що були порушені Женевська конвенція й інші міжнародні норми гуманітарного права і прав людини, коли закони України у Криму були замінені російськими законами, включно із насадженням російського громадянства десяткам тисяч жителів.

Як йдеться в доповіді, нав’язування російського громадянства мало «особливо сильний вплив» на жителів, «які офіційно відмовлялися від громадянства, державних службовців, які мали відмовитися від свого українського громадянства або втратити роботу, а також жителів Криму, які не відповідали юридичним критеріям» для набуття російського громадянства і «стали іноземцями».

Нагадаємо, 11 вересня відбувся суд над Ахтемом Чийгозом, якого російські окупанти засудили до 8 років позбавлення волі.

12 вересня адвокат Микола Полозов подав дві апеляційні скарги на вирок Чийгозу.

Україна вимагатиме у окупантів екстрадицію Чийгоза.

Читайте також інтерв’ю «Главкома»: Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник: Умови у кримських СІЗО наближаються до тортур

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: