Скандал щодо постачання зброї в Африку Україною – інформаційний вкид?

Скандал щодо постачання зброї в Африку Україною – інформаційний вкид?
Експерт Михайло Самусь

Експерт припускає, що Amnesty International було використано «втемну» або цілеспрямовано

Через опублікований звіт Amnesty International, в якому підозрюється, що Україна порушила ембарго на постання зброї в Африку, виник скандал. Він розгорівся на фоні повідомлень, що США нададуть летальну зброю Україні, а Канада готова надавати оборонну допомогу. У звіті відсутні деякі важливі нюанси справи та є відверта маніпуляція інформацією. Це свідчить про те, що згаданий звіт є інформаційним вкиданням. Такі переконання висловили Михайло Самусь, заступник директора Центру дослідження армії, конверсії, роззброєння (ЦДАКР) з міжнародних питань; Володимир Копчак, заступник директора Центру досліджень, армії, конверсії та роззброєння (ЦДАКР), випускаючий редактор аналітичного бюлетеня ЦДАКР «Виклики і ризики», секретар неурядової Експертної Ради з питань національної безпеки при ЦДАКР, під час прес-конференції в прес-центрі «Главкома». 

«Звіт, який опублікувало Amnesty International, на жаль, можна розглядати як інформаційну атаку проти України. В анонсі , який висить на Facebook, вказано, що у звіті є докази щодо причетності України до постачання зброї. Ми вивчили цей звіт. Доказів причетності України в звіті немає. Вказано тільки контракти, які, як виявилося, не діють. І не реалізовані. Цікава деталь: чомусь у звіті не наводиться лист, який було направлено ще в серпні компанією «Укрінмаш» до заступника директора з глобальних питань, Amnesty International, що, справді, контракти було підписано, але вони недійсні, а відтак жодних рухів зброї та боєприпасів не було. У звіті нічого про це не сказано», - зауважує Самусь.

На його думку, відбулася звичайна маніпуляція. Експерт також припускає, що Amnesty International було використано «втемну» або цілеспрямовано.

«Прикро, що така поважна організація починає брати участь у таких інформаційних актах, які дуже схожі зі скандалом з північнокорейськими двигунами. Тобто фразу сказано, повідомлення випущено, а потім виявляється, що нічого такого не було, але осад залишається. Ми розуміємо, навіщо такі дії робляться. Ми розцінюємо таку ситуацію як пряму атаку на фактично вже прийняте рішення США щодо летальної зброї Україні. Якщо уявити, що Канада ось-ось прийме рішення про передачу летальної зброї. Треба голосувати в парламенті щодо цього питання, а тут виходить такий звіт Amnesty International, в якому вказується, що Україна начебто порушує якісь ембарго на постачання  зброї. Тому виникає питання у парламентаріїв, які мають іншу точку зору, аніж уряд, і вони можуть сказати, мовляв, давайте зробимо паузу, доки не буде виявлено точної інформації», - продовжує Самусь.

Його колега Володимир Копчак звертає увагу на емоційне забарвлення повідомлення.

«Зверніть увагу на емоційне забарвлення цього інформаційного вкидання. Я не знаю, чи було Amnesty International використано «всліпу» чи це свідомо вони робили, але в звіті є маніпуляції з безліччю жертв на території Південного Судану і їхніх супротивників. За такою логікою, треба волати про те, що під санкції варто підводити весь концерн «Калашников», з автомата якого  було вбито стільки народу на землі, що слів немає. Тобто ті, хто працює такими методами в інформаційному полі, просто втрачають хватку і понижують свою планку професіоналізму», - констатував Копчак.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції:

Нагадаємо, Amnesty International звинувачує Україну в незаконному постачанні зброї до Південного Судану.

У свою чергу, в компанії «Укрінмаш» заявили, що контракт з Південним Суданом свого часу був підписаний, але не виконаний.

Раніше повідомлялося,  що прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що Канада продовжить надавати оборонну допомогу Україні.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: