Скандал в ПАРЄ: противники українського закону про освіту заявили, що вони не є «агентами Путіна»

Скандал в ПАРЄ: противники українського закону про освіту заявили, що вони не є «агентами Путіна»

В угорській делегації натякнули, що автори скандального українського законопроекту самі працюють на Кремль

Депутати від Угорщини та Румунії, які домоглися ухвалення критичної до України резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи, пояснили, що це не є доказом їх проросійськості. Про це вони заявили під час дебатів у Страсбурзі.

Депутати обурилися через те, що їхню позицію часом некоректно, на їхній погляд, трактують в Україні. 

«Представники меншин, які підтримують європейський шлях, були перетворені на агентів Путіна», - заявив румун Тітус Корлацян, який виступав на дебатах від імені соціалістів – другої за чисельністю політичної групи ПАРЄ.

«Ви надто активно асоціюєте це з Росією, кидаючи все в один котел. Це простий шлях, але не надто правильний», - доповнив його румунський депутат угорського походження Атілла Короді. Він також закликав Київ не псувати відносини з сусідами: «Тиск на меншини нічого доброго вам не дає. Добросусідські зв’язки з Угорщиною, Румунією, Польщею – необхідні. Якщо ви будете підривати мости, це вашій країні не допоможе».

Депутатів окремо обурив виступ українського нардепа Костянтина Усова, який заявив, що він є одним з авторів поточної редакції ст.7 закону «Про освіту», який також зазначив, що нинішній стан вивчення української у місцях компактного проживання меншин становить загрозу нацбезпеці.

 «Хто представляє російські інтереси? Ми? Це жарт? Чи ті, хто підготував цю поправку? Пане Усов, може, ви є агентом Кремля? З вашої промови це дуже схоже», - заявив керівник угорської делегації в ПАРЄ Золт Немет.

«Закон про освіту спрямований на викорінення меншин. Це стосується не лише росіян, хоча на сході вони – не меншість, а більшість. Це стосується меншин тих країн, які підтримують вашу територіальну цілісність. Ми лишаємося вашими друзями, але не розуміємо, нащо ви псуєте відносини зі своїми західними друзями?», - емоційно звернувся до асамблеї угорський парламентар.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: