Слідство ідентифікувало близько 100 осіб, причетних до катастрофи МН17

Слідство ідентифікувало близько 100 осіб, причетних до катастрофи МН17
Місце катастрофи МН17

Йдеться про тих людей, які в першу чергу безпосередньо брали участь у транспортуванні ЗРК «Бук» і його супроводженні

Перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук заявляє, що слідство ідентифікувало близько 100 осіб, причетних до збиття літака рейсу MH17 влітку 2014 року на Донбасі. Про це він сказав сьогодні на брифінгу.

«Що буде далі? Далі є наступне питання: хто є відповідальним за злочин і втрату людських життів? У рамках слідства було встановлено приблизно 100 осіб, причетних тією чи іншою мірою до цієї трагедії. І всі ці 100 людей нами вже встановлені й ідентифіковані», – наголосив Сторожук.

За його словами, йдеться про тих людей, які в першу чергу безпосередньо брали участь у транспортуванні зенітно-ракетного комплексу «Бук» і його супроводженні. Також ідеться про екіпаж, який керував цим «Буком», і тих людей, які давали ті чи інші доручення, накази і розпорядження, спрямовані на транспортування ЗРК «Бук».

Також він сказав, що на даному етапі слідства не оголошуються імена осіб, причетних до збиття літака. «На сьогодні ми в рамках слідства не оголошуємо питання, хто є в даному випадку підозрюваним або свідком цих подій», – сказав Сторожук.

Він пояснив, що роль кожної цієї людини ще встановлюється. «Одна із версій слідства полягає у тому, що деякі люди виконували певні доручення, навіть не знаючи про те, для чого вони це роблять. І ці питання стоять перед слідством, і ці ж питання безпосередньо ставляться учасникам цих подій», – зауважив Сторожук.

За його словами, ці люди мають дати відповідь на питання, хто віддавав накази доставляти ЗРК «Бук» з Росії в Україну і потім повертати в Росію, з якою метою були здійснені ці доставки, хто дав наказ збити літак. Він додав, що слідство хоче з'ясувати, «чи це рішення приймалося самостійно членами екіпажу чи було це у них завданням».

Як сказав Сторожук, ті відомості, які нададуть свідки, впливатимуть на кінцеві рішення. «І тому для міжнародної спільної слідчої групи є важливою відповідь на ці питання: яку роль відігравав кожен з цих 100 людей, хто транспортував, хто супроводжував, хто просто давав координати, хто приймав рішення щодо місця дислокації? І від цього залежить рівень відповідальності тієї чи іншої особи», – заявив Сторожук. 

28 вересня 2016 року було оприлюднено попередні результати кримінального розслідування щодо збиття рейсу МН17. Комісія дійшла висновку, що «Боїнг» збили з території біля селища Первомайське поблизу Сніжного на Донеччині. Ця територія підконтрольна підтримуваним Росією бойовикам на сході України. Як сказано в доповіді, слідству відомі імена 100 осіб, які причетні до перевезення «Бука».

В російському МЗС назвали дані розслідування упередженими і політично мотивованими.

Тим часом уряд Нідерландів розглядає два варіанти притягнення до відповідальності винних у знищенні рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Як повідомлялось, президент України Петро Порошенко підписав прийнятий Верховною Радою закон про ратифікацію угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2017 року строку дії угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року (№1688-VIII). 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: