Смешко розказав цікаву деталь про процес позбавлення України ядерної зброї

Смешко розказав цікаву деталь про процес позбавлення України ядерної зброї

З’явились свідчення, що Росія була не проти залишити Україні ядерну зброю

Росія і США після розпаду Радянського Союзу діяли злагоджено у питанні позбавлення України її ядерного арсеналу. При цьому Росія неофіційно допускала певну можливість збереження його Києвом. Про це в ефірі телеканалу «Прямий» заявив екс-голова Служби безпеки України Ігор Смешко.

За його словами, в України після здобуття незалежності існувала технічна можливість для опанування можливості володіння ядерною зброєю, в тому числі стратегічною. Проте тогочасний український політикум не мав політичної волі задля відстоювання цієї ідеї.

«Україна мала повністю науково-технічний потенціал для того, щоб опанувати і стратегічну ядерну зброю. Все питання було в ціні. Чим за це прийдеться заплатити. Це великі фінансові ресурси, це величезна політична воля керівництва країни. Розмови про те, що ми не змогли би в той час певним чином домовитися навіть по кооперації із Російською Федерацією стосовно деяких елементів, яких нам не вистачало, це – політизовані заяви. Технічні можливості для цього були, навіть переговори велися в ті часи і Росія неофіційно виходила з того, що залишайте у себе цей потенціал, залишайтесь нашими стратегічними партнерами і ми повинні бути братські народи і таке інше. Тут політика втрутилась у питання чисто фінансове, воєнно-технічне і політичну волю. Політичної волі (для відстоювання ідеї володіння ядерної зброї – ред.) не було», - сказав він.

Смешко підтвердив, що Вашингтон здійснював тиск на Київ, аби той відмовився від ядерної зброї, і робив це злагоджено із Москвою.

«Американці давили точно так же, як і росіяни. Фактично це була гра на піаніно в чотири руки … Я пам’ятаю ці майже без сну дві доби переговорів в Державному департаменті (напередодні підписання Будапештського меморандуму – ред.), де було фактично викручування рук і гра в чотири руки з боку американо-російської делегації. До останнього українська делегація стояла на тому, щоб отримати якомога більше гарантій того, що ми віддаємо третій ядерний арсенал у світі», - розповів екс-глава СБУ.

«Я вважаю, що …, країни, які підписали (меморандум - ред.), вони прекрасно розуміли, що цей документ, його виконання, залежить від того, чи зможе і Україна, в тому числі, вимагати його виконання. А Україна всі ці роки послабляла свій економічний, військовий потенціал, дипломатичний потенціал», - зауважив Смешко.

Екс-глава СБУ підкреслив, що після здобуття незалежності обстоював ідею володіння Україною тактичною ядерною зброєю, і написав відповідну «докладну».

Нагадаємо, експерти у Вашингтоні дійшли думки, що Будапештський меморандум не містить жодних гарантій безпеки для України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: