Смоленська авіакатастрофа: Польща заявляє про численні помилки російських судмедекспертів

Смоленська авіакатастрофа: Польща заявляє про численні помилки російських судмедекспертів

До кінця цього року буде проведено ексгумацію 10 тіл загиблих у катастроф

Документація з Росії щодо проведення судмедекспертиз тіл загиблих під час Смоленської катастрофи на 90% містить помилки. Про це під час прес-конференції у середу заявив заступник генерального прокурора Польщі Марек Пасьонек, передає «Укрінформ».

«Судмедексперти, які працювали при ексгумаціях, виявили помилки в 90% документації з Росії (щодо судмедекспертиз тіл загиблих – ред.)», – заявив Пасьонек. І додав, що цим пояснюється рішення прокуратури провести в Польщі ексгумацію тіл усіх загиблих.

Пасьонек поінформував, що Варшава звернулася до Москви із запитом допитати російських судмедекспертів у справі розслідування Смоленської катастрофи, але Росія відмовила Польщі у цьому проханні.

За його словами, до кінця цього року буде проведено ексгумацію 10 тіл загиблих у катастрофі, зокрема президентського подружжя Качинських. Після проведення ексгумацій судмедексперти у кожному випадку матимуть кілька днів на детальне вивчення тіл за допомогою сучасних приладів та методів дослідження, зокрема комп’ютерної томографії, а потім чотири місяці на підготовку відповідної оціночної документації.

Пасьонек наголосив, що слідство не виключає жодної з версій причин катастрофи, включно із замахом. Утім, виявлення тротилу чи інших вибухових речовин на тілах загиблих не буде першочерговим завданням. Було наголошено, що польська сторона здійснює різні кроки, зокрема дипломатичні, аби отримати від росіян необхідну доказову базу.

Прокурор Кшиштоф Шварц повідомив, що польська сторона хоче інвентаризувати розбитий Ту-154М, який російська сторона донині відмовляється передавати полякам, і звернеться найближчим часом з приводу цього до росіян.

Раніше лідер правлячої в Польщі партії «Закон і справедливість» (ЗіС) і брат-близнюк загиблого в катастрофі під Смоленськом президента республіки Леха Качиньського екс-прем'єр Ярослав Качиньський погодився на ексгумацію тіла свого брата в рамках слідства у справі про катастрофу.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року під Смоленськом розбився літак Ту-154М, на якому президент Польщі Лех Качиньський з дружиною та представниками вищого командування і політичних партій Польщі летіли на жалобні заходи з нагоди річниці розстрілу польських офіцерів у Катинському лісі. Унаслідок авіакатастрофи загинуло 96 осіб, включаючи сімох членів екіпажу.

Через 6 років у Польщі створили урядовий підкомітет для розслідування катастрофи президентського літака Ту-154М, який 10 квітня 2010 року розбився під Смоленськом. Відповідне рішення підписав міністр національної оборони Польщі Антоні Мацеревич.

Пізніше Мацеревич заявив, що незабаром громадській думці буде подано раніше невідомі матеріали, що стосуються авіакатастрофи під Смоленськом.

13 вересня 2016 року спеціальна група слідчих прокуратури Польщі вирішила провести ексгумацію тіл жертв «за винятком тих, чиї тіла вже було розглянуто під час розслідування».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: