Соціолог: Білі екстремісти США «впевнені, що Трамп розуміє їх обурення»

Соціолог: Білі екстремісти США «впевнені, що Трамп розуміє їх обурення»
фото: з відкритих джерел

Вчений пояснив, чому у Сполучених Штатах досі так багато расистів

Соціолог Майкл Кіммел провів сотні годин в суспільстві «білих і розсерджених американців», пише італійська газета Corriere della Sera. Кіммел працює на організацію Life After Hate, що займається дерадікалізацією  білих екстремістів. Адміністрація Трампа позбавила її федеральних коштів, але вчора Білий дім вирішив відновити фінансування, йдеться в статті.

 В інтерв'ю виданню Кіммел підкреслив, що за гнівом, вибух якого ми спостерігали в Вірджинії, є більш широка проблема. На думку американського соціолога, біля витоку цього гніву – «страх, що твої права за народженням порушені». "В Америці є білі чоловіки, які, хоч і користуються багатьма привілеями, уявляють, що належне їм віддають іншим, тим, хто цього не заслуговує, - зазначив експерт. - Їх переповнює гнів проти всього того, що «політ коректно», і вони кажуть , що Трамп розуміє це їх обурення».

Кіммел вважає, що Сполучені Штати «до сих пір відмовляються визнати, що вони є спільнотою, побудованою на праці рабів. Як не парадоксально, але різниця з минулим в тому, що раніше [у білих] було 90% привілеїв, а тепер 80%. для білих чоловіків рівність – гнітюча».

Експерт сказав, що прихильники ідеології переваги білих - екстремально налаштовані, «справді віруючі», «але цей феномен стосується багатьох різних місць, він включає білих чоловіків провінцій, євангельських християн, які скаржаться, що світ занадто світський, 53% білих жінок, які проголосували за Трампа».

«Існує глибинний резервуар обурення, - заявив Кіммел. - Але ми його ніби не помічаємо: коли білий чоловік чинить масове вбивство в школі, говоримо, що він психічно хворий. Мітингувальники в Шарлотсвілл - злі, але вони не є абсолютно ненормальними в контексті суспільства» . «Необхідно спробувати зрозуміти цей гнів», - переконаний учений.

Нагадаємо, у суботу сотні ультраправих активістів зібралися на марш «Об'єднаємо правих», ‎заявлений як акція протесту проти планів демонтажу статуї генерала Роберта Лі в ‎парку Визволення (чорношкірих рабів) у центрі Шарлоттсвілля, Вірджинія. Генерал Лі командував ‎армією південних штатів, які зазнали поразки в Громадянській війні у США у 1861-65 ‎роках.‎

Серед мітингувальників було багато радикалів, включно з неонацистами, ‎альтернативних правих та активістів расистської організації «Ку-‎клукс-клан».

Нагадаємо, в суботу, 12 серпня, в Шарлоттсвіллі сталися сутички між націоналістами, які вважають, що «знищується історія білої Америки», та противниками расової дискримінації.

Місцева поліція попереджала про можливі сутички на вулицях. Мітинг ультраправих тривав близько 20 хвилин. Закінчився захід бійкою учасників виступу і групи їх противників.

Згодом невідомий на автомобілі влетів у натовп противників «білих націоналістів»: одна людина загинула.  За останніми даними, госпіталізовано близько 30 людей. Пізніше водій автомобіля був заарештований.

Влада Вірджинії ввела режим надзвичайного стану.

«Ми повинні засуджувати все те, за чим стоїть ненависть», заявив після зіткнень президент США Дональд Трамп.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: