Соціолог пояснив, чому політики та бандити демонструють свою релігійність

Соціолог пояснив, чому політики та бандити демонструють свою релігійність

Соціолог Євген Головаха

Фото: Главком

Головаха пояснив, чому чиновники іноді завішують кабінети іконами та роблять у себе вдома і на роботі каплиці

Соціолог Євген Головаха в інтерв’ю «Главкому» розповів, що наразі Україна в Європі є першою разом із поляками за питомою кількістю вагою людей, які вважають себе релігійними.

«До 70% наших громадян вважають себе релігійними. Візьміть Чехію — там 40%, такий самий показник у Швеції. Ближчі до нас мешканці південних країн — іспанці та італійці», - зазначив соціолог.

Головаха також пояснив, чому у нас, особливо за часів Януковича, багато чиновників завішували кабінети іконами та робили у себе вдома і на роботі каплиці.

«Це природньо. Дуже релігійними були бандити початку 90-х, вони ходили з величезними хрестами, що не заважало їм бути кілерами й рекетирами. Мабуть, сподівалися відмолити гріхи. Мовляв, про всяк випадок. Гірше не буде», - вважає експерт.

Втім він погоджується з тим, що наші люди швидше формально релігійні. Адже здебільшого лише ходять святити паски на Великдень і ставлять 12 страв на Різдво.

«Так, у релігійних громадах у нас лічені відсотки від загалу вірян. Подивіться на США, там набагато більше активних членів релігійних організацій. Але це не заважає американцям жити в сучасному світі. А все тому, що держава дуже стежить, щоб церква не втручалася в справи людей. Чи принаймні не ставила ультиматуми. І те ж саме треба говорити про націоналістів. Їхнє  право — висловлювати свої погляди, але не нав'язувати їх за допомогою погроз», - підкреслив Головаха.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: