Соціолог про реінтеграцію мешканців Донбасу: їм просто не буде куди подітися

Соціолог про реінтеграцію мешканців Донбасу: їм просто не буде куди подітися
Соціолог Євген Головаха
Фото: Главком

За словами соціолога, 75% українців виступають за те, щоб Донбас залишився у складі України

Соціолог Євген Головаха вважає цілком можливою реінтеграцію мешканців Донбасу. В інтерв’ю «Главкому» він розповів, як повертати людей, які ментально давно відділилися від України.

«Це цілком можливо. Для цього їх повинна зрадити Росія. Для Росії ОРДЛО - це величезний тягар, це санкції, ізоляції, зневага сучасного світу. Якщо Росія звідти піде, то, звичайно, ці люди реінтегруються. Їм просто дітися буде нікуди», - зазначив Головаха.

За його словами, інша справа, що це буде дуже складний процес з огляду на взаємні образи.

«Але історичний досвід показує, що це можливо. Є багато держав, у яких відбувалися такого роду події, а потім відбувалася реінтеграція. Є різні методи вирішення цих проблем. Ось зараз відбуваються криваві події в Африці. Там теж розробляють план примирення. Для племен! Але ми ж з вами все-таки не племена. Ми ж все-таки громадяни однієї держави», - заявив соціолог.

Водночас, Головаха припускає, що у разі реінтеграції, мешканці Донбасу знову заведуть в Раду неорегіоналів і неокомуністів.

«Так, до цього треба бути готовим, безумовно. І це створить більш складну політичну ситуацію», - вважає соціолог.

На думку Головахи, якщо Україна визнає себе суб'єктом, то вона свою суб'єктність повинна демонструвати в рамках тих кордонів, які визначено міжнародним законодавством.

«Інше питання, — можна було б провести загальноукраїнський референдум із запитанням, чи продовжувати реінтеграцію, чи відокремитися. Знаєте, який був би результат? За цю позицію проголосували б лише 25%. 75% виступають за те, щоб залишився Донбас. Отже, нація не боїться інтегрувати цих людей. А те, що хтось конкретно цього боїться, — не підстава відокремлювати якусь частину території», - резюмував соціолог.

Нагадаємо, позиція України щодо миротворчої місії ООН на Донбасі не буде відображена в законі про реінтеграцію Донбасу.

Як відомо, законопроект про реінтеграцію Донбасу винесуть на громадське обговорення.

Читайте також інтерв’ю: Соціолог Євген Головаха: Дівчинка Майя — це наша українська «Матильда»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: