Соратниця Порошенка розповіла, як буде проводити деофшоризацію

Соратниця Порошенка розповіла, як буде проводити деофшоризацію

В парламенті напрацьовується пакет необхідних законопроектів

Верховна Рада буде імплементувати правила і законодавство, які діють в інших країнах, стосовно протидії виведення доходів за кордон – «деофшоризації». Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомила народний депутат від БПП, голова Комітету з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна, яка очолила групу по «деофшоризації».
«Причому в країнах, які прийшли до цього виважено і цивілізованим шляхом, а не так, як ми зараз робимо», - уточнила вона.
Южаніна зазначила, що у нас в Податковому кодексі є стаття 39 про трансферне ціноутворення. «І якби раніше ми більш прискіпливо віднеслись до цього питання і підвели звітування суб’єктів підприємницької діяльності щодо операцій, які здійснюються з пов’язаними особами-нерезидентами, то вже б пройшли шлях, про який так голосно зараз говорять. Частина задачі боротьби з розмиванням податкової бази вже зроблена, але ДФС навіть не відчула, що резерв для збільшення надходжень податків в бюджет є в правильному адмініструванні трансфертного ціноутворення», - сказала нардеп.
Вона впевнена, що робота її групи не перетвориться у таке ж політичне шоу як створення ТСК з офшорів. «Я не думаю, що ми на групі будемо просто сперечатися. Вже проведено три засідання в широкому колі, я проводжу оперативні наради з експертами «великої четвірки» (аудиторських компаній. – Ред.) НБУ, Мінфіну і ДФС. Мета – напрацювати пакет законопроектів, який дозволить хоча б почати роботу з протидії розмивання податкової бази. Зараз з аудиторами «великої четвірки» із врахуванням досвіду, якого ми набули з вересня 2013-го року (коли вступили в дію правила трансфертного ціноутворення в Україні. – Ред.), і судових справ відносно цього питання, ми напрацьовуємо зміни до Податкового кодексу. Вони будуть зареєстровані в парламенті найближчим часом», - повідомила Южаніна.
«Ми вже досить глибоко проговорили, які саме кроки плану BEPS, розроблених Організацією економічного співробітництва та розвитку, необхідно в першу чергу імплементувати в Україні, щоб справді почати боротьбу з використанням офшорних компаній для зменшення податкової бази. Буквально на днях буде зареєстровано проект щодо проведення одноразового декларування. Нам треба визнати, що у всіх громадян України повинна бути можливість задекларувати всі свої активи за межами України і в Україні, з яких не сплачені податки. Знаю, що це буде непопулярний закон, і, мабуть, я отримаю величезну кількість критики з боку суспільства, але після трьох засідань робочої групи я все-таки донесла свою точку зору, чому необхідно так зробити», – сказала нардеп.
За її словами, вже все розплановано по періодах – що за чим має відбуватися. «Ще раз зазначу: нам треба задекларувати всі активи, які є у громадян України станом на 1 січня 2016-го року. Декларування має відбуватися з урахуванням тих вимог, які будуть в електронній декларації відповідно до закону про запобігання корупції відносно державних службовців і інших чиновників. Саме ця декларація буде базою для інших громадян при одноразовому декларуванні, тому що вона досить розширена і враховуватиме всі активи, які є у громадян-декларантів. Для тих, хто не скористається правом подання одноразової декларації, всі їхні зареєстровані в Україні активи вважатимуться задекларованими…. Всі громадяни повинні будуть заявити про всі грошові кошти в банківських установах за межами України, всі активи за межами України (причому з ліцензією чи без, чи сплачені за це податки чи ні), всі долі, корпоративні права в іноземних компаніях…», - розказала Южаніна.
Вона вважає, що ці норми пройдуть через парламент. «На першій робочій групі казали, що це не дасть результату, тому що дуже багато людей не зважиться іти на таке декларування. Але у нас є одна обставина, яка стимулюватиме всіх задекларувати свої активи за кордоном, – автоматичний обмін інформацією з понад ста країнами світу, до якого Україна приєднається у найближчі місяці. Якщо раніше наші громадяни точно знали, що вся інформація щодо їхньої діяльності поза межами України є конфіденційною, зараз все стало навпаки», - пояснила Южаніна.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: