Спорудження арки перетворить зону відчуження на безпечну територію – Семерак

Спорудження арки перетворить зону відчуження на безпечну територію – Семерак
Зона відчуження

Проектом передбачено, що нова споруда експлуатуватиметься впродовж 100 років

Сьогодні, 29 листопада, на Чорнобильській АЕС відбулися урочисті заходи з нагоди успішного завершення насування нового безпечного конфайнмента (арки) на об’єкт «Укриття» 4-го енергоблоку, який було зруйновано під час катастрофи 26 квітня 1986 року.

Міністр екології та природних ресурсів України Остап Семерак заявив, що сьогодні світ зробив важливий крок для безпечного майбутнього наступних поколінь, повідомляє прес-служба Мінприроди.

Семерак зазначив, що це стало ключовим етапом перед завершенням у листопаді 2017 року міжнародної програми, спрямованої на перетворення об’єкта «Укриття» Чорнобильської АЕС на екологічно безпечну систему. 

Через 30 років після ядерної катастрофи на ЧАЕС радіоактивні залишки зруйнованого реактора №4 нарешті надійно укриті внаслідок реалізації одного з найамбітніших інженерних проектів у світі.

Проектом передбачено, що нова споруда буде експлуатуватись упродовж 100 років.

Це найбільша з будь-коли збудованих рухомих наземних конструкцій шириною 257 м, довжиною 162 м, висотою 108 м і повною вагою 36 000 тонн. Після переміщення на відстань 327 м від місця зборки в остаточне положення величезний новий безпечний конфайнмент повністю накрив попередній тимчасовий об’єкт «Укриття», який було побудовано одразу після аварії 1986 року.

Семерак упевнений, що ця подія стала початком трансформації зони відчуження на територію інновацій та розвитку.  

«Це історичний момент, адже велика територія української землі, на якій з давніх-давен жили наші предки, отримала шанс на відродження. Маю надію, що в найближчому майбутньому завдяки спільним зусиллям великі площі колись покинутих територій стануть центром відновлювальної енергетики та зроблять Україну енергетично незалежною та екологічно безпечною державою. Для уряду України одним із головних пріоритетів було і залишається подолання наслідків Чорнобильської катастрофи. Ми прагнемо поступово перетворити зону відчуження на екологічно безпечну територію», – сказав міністр.

Він від усього українського народу подякував міжнародній спільноті, членам країн-вкладників та країн-донорів, Європейському банку реконструкції та розвитку за величезну підтримку, за те, що вони не залишили Україну наодинці з наслідками ядерної катастрофи її руйнівним впливом на людство та довкілля.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: