Справу «чорної каси» регіоналів можуть розвалити експерти – Трепак

Справу «чорної каси» регіоналів можуть розвалити експерти – Трепак
Екс-перший заступник голови СБУ Віктор Трепак

У припиненні розслідування зацікавлені впливові українські політики, вважає колишній СБУшник

Тиск на «потрібних» експертів може звести нанівець розслідування справи «чорної бухгалтерії» Партії регіонів.

Про це Dt.ua заявив екс-перший заступник голови СБУ Віктор Трепак, який раніше передав документи «чорної каси» до НАБУ.

«Політичний вплив може надаватися як безпосередньо на органи розслідування, так і на інститути, причетні до розслідування. Скажімо, на експертні установи та конкретних експертів, які проводять почеркознавчі експертизи, щоб домогтися потрібного висновку експертизи щодо певних осіб, які робили записи і ставили підписи в матеріалах «чорної бухгалтерії» ПР. Досить, щоб експерт дав висновок, що ідентичність підпису або почерку встановити неможливо. А далі - вже справа техніки», - зазначив колишній СБУшник.

Трепак вважає це одним із найвірогідніших сценаріїв розвалу справи «чорної бухгалтерії» ПР, в чому зацікавлені «впливові політичні особи країни».

За його словами, незважаючи на те, що результати почеркознавчої експертизи - це лише один з багатьох джерел доказів, на них можна буде базувати юридичні рішення про виведення тих чи інших осіб з-під кримінальної відповідальності.

«Щось мені підказує, що такий шлях може бути одним з основних в «похованні» цієї справи. Щонайменше щодо ключових фігурантів, які були і залишаються впливовими в українській політиці», - сказав він.

Трепак також допустив, що за допомогою «потрібних» експертних висновків, суспільство почнуть переконувати в тому, що подальше розслідування безперспективне, оскільки можливості отримати переконливі докази на основі документів немає.

«Таким чином, матеріали «чорної бухгалтерії» ПР будуть повністю дискредитовані», - підсумував він.

Нагадаємо, Віктор Трепак пішов з поста глави управління «К» СБУ в зв'язку з незгодою з методами тодішнього генпрокурора Віктора Шокіна. Пізніше він остаточно залишив лави СБУ. Саме Трепак передав в НАБУ левову частку матеріалів так званої «чорної бухгалтерії» Партії регіонів - на 2 млрд доларів.

Як з’ясували журналісти, інформацію про виплати в документи «чорної бухгалтерії» Партії регіонів вносив Євген Калюжний, брат екс-депутата Верховної Ради, регіонала Віталія Калюжного. Він втік із України, так і не отримавши від НАБУ або САП оголошення про підозру за жодним кримінальним провадженням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: