Стали відомі попередні результати референдуму курдів в Іраку

Стали відомі попередні результати референдуму курдів в Іраку

Більш ніж 93 відсотки учасників референдуму курдів в Іраку підтримали ідею незалежності регіону

Більш як 93 відсотки учасників референдуму в Іракському Курдистані підтримали ідею незалежності регіону, свідчать дані підрахунку 282 тисяч голосів (близько дев'яти відсотків тих, хто проголосував). Про це розповіли у Вищій незалежної комісії з референдуму і виборів в Курдистані, як повідомляє «РІА Новости».

Проти незалежності проголосували 6,71 відсотка виборців. Голова комісії зазначив, що результати можуть мінятися, так як підрахунок триває. Офіційні підсумки оголосять у четвер. У референдумі брали участь близько 3,3 мільйона осіб, явка склала 72,16 відсотка.

Правом голосу на виборах мали 5,2 мільйона виборців. Взяти участь у голосуванні могли всі громадяни Іраку, зареєстровані в Іракському Курдистані або в курдських районах. Працювали 6846 виборчих дільниць та 1737 комісій.

У голосуванні брали участь не тільки провінції Ербіль, Сулейманія і Дохук, офіційно входять до складу курдської автономії, а й райони поза її межами, зокрема в провінціях Кіркук, Найнава, Салах-ад-Дін.

Для курдів, які живуть за межами Іраку, було організовано онлайн-голосування. Проти референдуму виступив офіційний Багдад, сусіди Іракського Курдистану, а також США і ООН. Туреччина та Іран почали навчання на кордоні з регіоном, а Іран закрив своє небо для авіасполучення.

Парламент Іраку проголосував за звільнення всіх курдських чиновників, які брали участь у референдумі, зажадав передати контроль над кордоном Курдистану і сусідніх країн Багдаду, а також вести всі переговори і угоди по нафті тільки з іракським урядом. 

Нагадаємо, 25 вересня в Іракському Курдистані розпочався сепаратистський референдум про незалежність.

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган погрожує військовим втручанням в Ірак у відповідь на референдум в курдському регіоні Іраку з питання про незалежність від Багдада.

Іракський парламент вимагає введення військ у спірні райони на півночі країни, які перебувають під контролем курдів, через проведення Іракським Курдистаном референдуму про незалежність.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: