Стало відомо про важливе рішення урядів України та Молдови щодо Дністра

Стало відомо про важливе рішення урядів України та Молдови щодо Дністра

Україна та Молдова домовились про наступний крок для розвитку басейну Дністра

У рамках договору про співробітництво між Україною та Молдовою у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер буде створено відповідну комісію, до якої увійдуть представники обох країн. Про це повідомив міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак за результатами робочої поїздки до Республіки Молдова у складі української делегації під головуванням прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана.

«На рівні двох урядів є розуміння важливості співробітництва у сфері охорони і сталого розвитку як басейну Дністра, так і ще однієї проблемної водойми - Киргиж – Китай, яка зазнає періодичного забруднення. Під час робочої поїздки домовилися розпочати процес створення двосторонньої комісії. Це є вимогою договору між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер», - пояснив Семерак.

Крім того, сторони продовжують роботу над можливістю залучення міжнародної технічної допомоги, зокрема, коштів ЄС, для проведення моніторингу якості води та стану водних біологічних ресурсів в басейні Дністра та здійсненні екологічного моніторингу його дельти.

Нагадаємо, 7 червня Верховна Рада ратифікувала договір між Кабінетом міністрів України та урядом Республіки Молдова про співробітництво у сфері охорони і сталого розвитку басейну річки Дністер.

Зазначений договір укладено з метою забезпечення координації спільних дій України і Молдови, спрямованих на розв’язання нагальних транскордонних екологічних проблем, забезпечення сталого екологічного і соціально-економічного розвитку усього басейну Дністра.

Документ було підписано 29 листопада 2012 року у Римі на 6-й сесії наради сторін конвенції про охорону та використання транскордонних водотоків та міжнародних озер.

Річка Дністер є транскордонним водним об’єктом. Площа басейну Дністра становить 72,1 тис. кв. км, з них у межах України знаходиться близько 73, Молдови – 27, Польщі – 0,05 усієї площі. На території басейну річки Дністер мешкає близько 8 млн осіб.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: