Луценко: Справа про держзраду Януковича скоро стане обвинувальним актом

Луценко: Справа про держзраду Януковича скоро стане обвинувальним актом
Віктор Янукович

Державна зрада карається 12 роками тюрми і повною конфіскацією майна

Справа про державну зраду Віктора Януковича найближчим часом, після декількох важливих слідчих дій, буде перекваліфікована в обвинувальний акт, який буде заочно вручений колишньому президенту. Про це заявив генеральний прокурор Юрій Луценко у в прямому ефірі «1+1».

«Ми скористалися тим, що Янукович на прес-конференції в п’ятницю сам сказав що підписав лист про введення військ РФ на територію України. Це дало нам можливість за 2 вихідних дня підготувати текст підозри і мені особисто роз’яснити цю підозру Януковичу в прямому ефірі. Я можу сказати, що ця справа виглядає найбільш перспективною, в ній буде невелика кількість документів. Порівняйте хоча б з справою Межигір’я, де 1, 5 тисячі томів, які здобуло слідство. Для того, щоб тільки ознайомитися стороні захисту треба буде не менше 2 років по стандартам, які є в Європі. І це неприйнятно для країни. Бо з моєї точки зору справедливість - це швидке покарання, це швидке рішення суду», - заявив він.

2_2

Як зазначив Луценко, державна зрада карається 12 роками тюрми і повною конфіскацією майна.

«Хочу підкреслити: Янукович обвинувачується в державній зраді в тому ж кримінальному провадженні, в якому військова прокуратура підозрює Міністра оборони РФ Шойгу та 20 генералів та адміралів Збройних сил Росії у веденні агресивної війни, яка зашкодила суверенітетові і територіальній цілісності України. Він сам підписав лист з проханням ввести на територію нашої країни контингент російських збройних сил, про що в ООН оголосив представник Росії Чуркін на весь світ. Якщо в цій справі буде не більше 10-20 томів уже в першому кварталі 2017 року український суд у встановленому законом порядку заочно зможе приступити до розгляду цієї справи», - повідомив він.

Генпрокурор підкреслив, що покарання організованого злочинного угрупування Януковича є ключовим питанням для Генпрокуратури.

«За оцінками експертів, Янукович і компанія вкрали один річний бюджет країни. Не давши юридичну оцінку, не конфіскувавши їхні заарештовані гроші, в тому числі в Україні, а це 1, 5 млрд. доларів, ми не можемо говорити що прокуратура стала кращою. Тому для мене питання оголошення підозри колишньому президенту Януковичу, справа щодо подій під час мирних протестів на Майдані, є першим пріоритетом, за який потрібно тримати звіт перед суспільством», - зазначив Луценко.

Нагадаємо, Януковича викликали до слідчого відділу Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури України 5-го та 9 грудня на 10:00 на допит та для інших процесуальних дій як підозрюваного у кримінальному провадженні про розстріл Майдану.

28 листопада відбувся відеодопит Януковича.

Янукович заявив, що просить вибачення у родичів загиблих на Майдані, а також додав, що якби він не виїхав з країни, то така війна, як на Донбасі, почалася б на всій території України. 

Як повідомлялось, екс-президент повідомив, що йому нічого не відомо про те, які накази віддавалися представникам силових відомств уранці 20 лютого 2014 року, під час подій на Майдані, внаслідок яких загинули та були поранені учасники масових акцій протесту. Під час відеодопиту виявилось, що Янукович мало що пам'ятає.

Під час відеодопиту Луценко офіційно усно оголосив підозру у державній зраді екс-президенту Януковичу.

Янукович під час відеодопиту звинуватив у розстрілі Майдану «Правий сектор» і «Свободу». Він також розповів, чому не підписав угоду з ЄС про зону вільної торгівлі.

Також Янукович запевняє, що в день розстрілу активістів Євромайдану, 20 листопада, мав інформацію, що стріляли начебто з будинків, контрольованих протестувальниками, але не може пригадати, хто йому надав такі дані.

Читайте також статтю «Главкома» «Дубль два. Свідок Янукович майже нічого «не пам'ятає»

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: