Суд остаточно відмовився зобов’язати ГПУ повідомити ЄС про «невинуватість» Арбузова

Суд остаточно відмовився зобов’язати ГПУ повідомити ЄС про «невинуватість» Арбузова

Вищй спецсуд дійшов висновку, що принцип презумпції невинуватості Арбузова в листі, направленому Генпрокуратурою голові представництва ЄС в Україні, не порушено

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ відмовився зобов’язувати Генеральну прокуратуру спростувати інформацію стосовно привласнення коштів держбюджету екс-прем’єр-міністром Сергієм Арбузовим шляхом направлення на ім’я голови представництва Європейського Союзу в Україні відповідного листа. Про це свідчить ухвала суду від 26 вересня.
Арбузов у позові про захист його честі та гідності обґрунтував свої вимоги тим, що 7 березня 2014 року ГПУ листом повідомила голову представництва ЄС в Україні Яна Томбінського про порушення проти високопосадовців часів Віктора Януковича кримінальних проваджень за фактами привласнення коштів державного бюджету (по ст. 191 КК).
Дана інформація стала підставою для застосування щодо нього обмежувальних заходів згідно з рішенням Ради ЄС від 5 березня 2014 року.
Крім того, Арбузов зазначає, що відомості про вчинення злочинів, про які вказано у листі, внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань лише 7 травня 2014 року.
Суди усіх трьох інстанцій у задоволенні позову екс-прем’єру відмовили. Вони дійшли висновку, що принцип презумпції невинуватості Арбузова в листі, направленому голові представництва ЄС в Україні, не порушено, оскільки викладені в ньому відомості не містять інформації, яку можна вважати недостовірною, з огляду на те, що у листі не вбачається даних, які б свідчили про доведеність вини екс-прем’єра у скоєнні кримінальних правопорушень
Крім того, з матеріалів справи вбачається, що інформація, яка, на думку Арбузова є недостовірною, внесена до ЄРДР 6 березня 2014 року, тобто до відправки листа.
Колишнє вище керівництво держави, в тому числі Арбузов, підозрюються у заволодінні держмайном та коштами в особливо великих розмірах та їх подальшій легалізації.
Влітку 2015 року ГПУ у відповіді на запит ЗМІ повідомила, що станом на жовтень 2014 року було заблоковано рахунки Арбузова на $49,5 млн (Латвія) та $33,5 млн. У першій половині вересня цього року у ЗМІ з’явилася інформація про конфіскацію у Латвії 50 млн євро з рахунків українських чиновників-втікачів часів Януковича. Журналісти припустили, що йдеться про гроші Арбузова, однак він це заперечив.
1 грудня 2014 року перший заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Святослав Лаганяк на брифінгу у Києві повідомив про блокування 200 млн грн на рахунках Арбузова і його дружини. Разом з тим, за його словами, було накладено арешт на суму $1,37 млрд на понад 20 рахунках різних компаній на Кіпрі, що пов’язані з екс-прем’єром.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: