Суд скасував рішення про ліквідацію банку «Михайлівський»

Суд скасував рішення про ліквідацію банку «Михайлівський»

Нацбанк готує апеляцію на рішення суду

Окружний адміністративний суд Києва за позовом компанії «Екосіпан» скасував рішення Нацбанку і Фонду гарантування про неплатоспроможність банку «Михайлівський», введення в нього тимчасової адміністрації та ліквідацію.

Про це повідомляє «Економічна правда» із посиланням на Finclub.

Суд констатував, що перерахування 1,507 млрд грн з рахунку ТОВ «Інвестиційно-розрахунковий центр» на рахунки фізосіб хоч збільшило зобов'язання ФГВФО, але не було «операціями банку», оскільки банк «Михайлівський» не був стороною договорів позики, а лише виконував розпорядження клієнта.

Виходячи з цього, суд вирішив, що банк «Михайлівський» не здійснював операції, внаслідок яких його зобов'язання перед фізособами в межах гарантованої суми зросли за рахунок зменшення зобов'язань перед юридичними особами. А отже, причин для неплатоспроможності не було.

При цьому суд відмовився «зобов'язати НБУ зробити всі необхідні дії з відновлення функціонування ПАТ «Банк «Михайлівський» як банку».

Нацбанк готує апеляцію.

«Національний банк не погоджується з рішенням Окружного адміністративного суду міста Києва, який 15 травня 2017 року виніс постанову, частково задовольнивши позов ТОВ «Екосіпан» і скасувавши рішення НБУ про віднесення банку «Михайлівський» до категорії неплатоспроможних і ліквідацію цього банку, а також обидва рішення ФГВФО», – повідомили в Нацбанку.

НБУ визнав банк «Михайлівський» неплатоспроможним 23 травня 2016 року і повідомив, що ще 23 грудня 2015 року присвоїв фінустанові статус проблемної в зв'язку з ризиковою діяльністю.

За інформацією Нацбанку, з 20 травня банк провів велику кількість операцій з переказу вкладів фізичних осіб з фінансової компанії, пов'язаної з банком, на баланс банку. Це збільшило навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на мільярд гривень – з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

За даними НБУ, станом на 23 травня 100% акцій банку належало ТОВ «Екосіпан», 92,5% якого належить Віктору Поліщуку, 3,9% – Ігорю Дорошенку і 3% – Віктору Єрасову.

У банку «Михайлівський» заявили, що Поліщук 19 травня продав свою частку акцій в ТОВ «Екосіпан», якому належить 100% акцій банку, проте в НБУ заявили, що не погоджували продаж банку. Крім того, 20 травня голова правління ПАТ «Банк «Михайлівський» Ігор Дорошенко повідомив НБУ, що залишив посаду 18 травня.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: