Суд в Гаазі стягнув з Росії € 5,4 млн за затримання судна Greenpeace

Суд в Гаазі стягнув з Росії € 5,4 млн за затримання судна Greenpeace

Захоплення судна Arctic Sunrise 

Фото: Денис Синяков, Facenook

Росія порушила положення Конвенції ООН з морського права при затриманні корабля і екіпажу Arctic Sunrise в вересні 2013 року

Постійна палата третейського суду, розташована в Гаазі, встановила, що Росія порушила положення Конвенції ООН з морського права при затриманні корабля і екіпажу Arctic Sunrise в вересні 2013 року. Про це йдеться в прес-релізі Постійної палати третейського суду за підсумками арбітражного розгляду.

Також Москва не виконала рішення Міжнародного трибуналу з морського права і не внесла аванси на оплату судових витрат. У зв'язку з цим суд постановив, що Росія повинна виплатити Нідерландам € 5,39 млн, а також нараховані відсотки.

З цієї суми понад € 1,6 млн Москва повинна виплатити в якості компенсації за заподіяний судну збиток, ще близько € 2,4 млн - за матеріальні збитки, завдані 30 людям, які перебували на борту судна. Розмір компенсації за нематеріальну шкоду, завдану екіпажу, суд оцінив в € 600 тис.

Суд постановив, що 18 вересня 2013 року Greenpeace використовував судно «для протестних дій біля російської офшорної нафтової платформи» в Баренцевому морі, наступного дня російські державні органи захопили судно і затримали його екіпаж. Арешт з Arctic Sunrise був знятий в червні 2014 року, судно повернулося в Амстердам в серпні. У жовтні Нідерланди подали на Росію в арбітражний суд. Рішення по суті цей суд виніс в серпні 2015 року, визнавши вимоги Нідерландів обґрунтованими і допустимими.

У Greenpeace привітали рішення суду. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: