Суд заарештував рахунки Онищенка у латвійських банках

Суд заарештував рахунки Онищенка у латвійських банках

Солом’янський суд Києва заарештував рахунки нардепа-втікача Олександра Онищенка та пов'язаних із ним компаній у латвійських банках

Солом'янський районний суд Києва за клопотанням Національного антикорупційного бюро України наклав арешт на грошові кошти, розміщені на двох депозитних субрахунках у латвійському банку Trasta komercbanka, які було відкрито на ім'я народного депутата Олександра Онищенка, а також заарештував рахунки афілійованих з ним компаній Rexlord Systems та Ostexpert Limited у латвійських банках PrivatBank і Trasta komercbanka. Про це йдеться у чотирьох ухвалах суду від 28 липня 2016 р., опублікованих у Єдиному державному реєстрі судових рішень.
У документах наголошується, що Онищенко, будучи народним депутатом України VII і VIII скликань, обіймаючи протягом цих скликань посаду заступника голови комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки, володіючи досвідом керівника у сфері управління спільною діяльністю та веденні балансу спільної діяльності від імені учасників договору про спільну діяльність, маючи повний контроль над діяльністю підприємств ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» і ТОВ «Карпатнадраінвест», які є операторами за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», досконало вивчивши та проаналізувавши попит і ціни на ринку природного газу в Україні, прийняв рішення про особисте збагачення шляхом заволодіння грошовими коштами «Укргазвидобування», отриманими від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність, шляхом зловживання службовим становищем, при цьому усвідомлюючи шкоду, що буде завдана державним інтересам.
Згідно з матеріалами досудового розслідування, усвідомлюючи, що самостійно реалізувати свій злочинний умисел, спрямований на незаконне заволодіння грошовими коштами від реалізації природного газу, видобутого за договорами про спільну діяльність з "Укргазвидобуванням", він не в змозі, Онищенко в січні 2013 р. за активної участі двох інших осіб створив злочинну організацію з метою вчинення особливо тяжкого злочину – заволодіння чужим майном в особливо великому розмірі, до складу якої в різний період часу увійшли низка осіб, а також інші невстановлені досудовим слідством особи, в тому числі з числа посадових осіб ПАТ «Укргазвидобування».
«Метою діяльності злочинної організації було незаконне заволодіння грошовими коштами, отриманими від реалізації природного газу, видобутого операторами спільної діяльності ТОВ «Надра Геоцентр», ТОВ Фірма «Хас» та ТОВ «Карпатнадраінвест» за договорами про спільну діяльність з ПАТ «Укргазвидобування», - йдеться в судових ухвалах.
Нагадаємо, 5 серпня Онищенко не з'явився до НАБУ на черговий допит. Раніше керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назар Холодницький зазначав, що якщо Онищенко не з'явиться на допит, САП клопотатиме про обрання йому запобіжного заходу.
Як відомо, 27 липня генпрокурор України Юрій Луценко підписав повідомлення про підозру народному депутату Олександру Онищенку. Дане повідомлення передали захисту і родичам депутата 28 липня. 29 липня Онищенко заявив, що перебуває у Великій Британії та вже подав прохання про надання йому політичного притулку.
5 липня Верховна Рада зняла недоторканність з Онищенка, а також дала дозвіл на його арешт. Його підозрюють у незаконному привласненні коштів шляхом створення «газової схеми». За попередніми даними, внаслідок викритої схеми державі було завдано збитків на суму 3 млрд грн, з яких 1,6 млрд - це кошти, отримані від перепродажу газу посередниками та виведені через фіктивні підприємства, 1,3 млрд - це неоплачена сума ренти за користування надрами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: