Суд зобов’язав Кабмін компенсувати «Нафтогазу» збитки

Суд зобов’язав Кабмін компенсувати «Нафтогазу» збитки

Уряд має визначити джерела компенсації для «Нафтогазу» за постачання газу для населення

Апеляційний суд залишив у силі рішення, згідно з яким уряд зобов'язаний встановити порядок визначення та джерела компенсації, яку має отримувати Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України», виконуючи накладені на нього спеціальні зобов'язання з постачання газу для потреб населення.

Про це йдеться в ухвалі Київського апеляційного адміністративного суду від 3 жовтня 2017 року, опублікованій в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

Згідно з документом, суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, дотримувався норм матеріального та процесуального права, тому апеляційну скаргу Кабміну було відхилено.

Раніше Кабмін продовжив дію спецзобов’язань для «Нафтогазу» з продажу палива через облгаззбут і на період до 1 жовтня 2017 року встановив ціну на газ для населення на рівні 4849 грн за 1 тис. куб. м (без урахування податків і плати за доставку палива).

У середині липня голова правління «Нафтогазу» Андрій Коболєв повідомив, що облгаззбут заборгували за отриманий за спецзобов’язаннями газ 30 млрд грн. Також у держхолдингу відзначали, що облгаззбут не створюють у ланцюжку продажів газу реальної доданої вартості і не несуть цінових ризиків, тоді як «Нафтогаз» зобов'язаний продавати їм паливо. При цьому держкомпанія позбавлена права самостійно постачати газ населенню безпосередньо, створювати, таким чином, конкуренцію на роздрібному ринку газу.

19 липня 2017 року Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов «Нафтогазу» до Кабміну і зобов'язав уряд визначити порядок визначення та джерела компенсації, яку має отримувати «Нафтогаз», виконуючи накладені на нього спецзобов’язання щодо поставок газу для потреб населення.

Коментуючи дане рішення, у держхолдингу зазначили, що визначення для «Нафтогазу» компенсацій наблизить створення ринку «блакитного палива» для населення. 

Водночас в уряді відзначили, що високий рівень прибутку «Нафтогазу» унеможливлює виплату будь-якої компенсації на адресу цієї компанії.

Читайте також матеріал «Главкома» Опалювальний сезон під загрозою зриву. У Порошенка б’ють на сполох (ДОКУМЕНТ)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: