Судді з мільйонними статками в деклараціях знають, як звітуватимуть перед НАЗК, – суддя

Судді з мільйонними статками в деклараціях знають, як звітуватимуть перед НАЗК, – суддя

Сасевич прокоментував повідомлення в ЗМІ, що українські судді зберігають готівкою понад один мільярд гривень

Суддів, які не побоялись задекларувати в електронних деклараціях мільйонні статки, не можна звинувачувати в недоброчесності.

Таку думку висловив член Ради суддів України Олександр Сасевич в ефірі програми «Перші про головне. Коментарі» на телеканалі ZIK.

Зокрема, юрист підкреслив: «невже ви думаєте, що судді, які заявляли такі суми в деклараціях, не думали над тим, що їм доведеться відповідати на питання звідки вони взяли ці гроші? Думаю, вони з легкістю прозвітують перед відповідними органами, що перевірятимуть їх декларацію. Людей, які пішли на такий крок неправильно звинувачувати в недоброчесності».

Також, Олександр Сасевич прокоментував повідомлення в ЗМІ, що українські судді зберігають готівкою понад один мільярд гривень.

«Давайте разом порахуємо. Загалом, судді в Україні подали 7255 декларацій. Беремо цю суму, яку вказано в ЗМІ – 1 млрд 550 млн гривень і ділимо на кількість декларацій. В середньому – виходить на суддю 5,5 тисяч доларів. Це не так і багато. Треба подумати, чи не є акцентування на цій сумі відволіканням від справді великих декларацій нардепів та чиновників? Окрім цього, є наступний етап декларування статків – декларації перевіряють відповідні органи – НАЗК і НАБУ. Люди, які задекларували такі суми, думаю, абсолютно готові до перевірки», – зазначив правник.

Член Ради суддів України пояснив, чому за останніх кілька місяців так багато суддів склали свої повноваження: «Ті, хто звільнився, скористались рішенням Конституційного суду яке визнало неконституційним обмеження максимального розміру довічного грошового утримання судді у відставці. Крім того, сьогодні порядку дев’яти державних органів мають право перевіряти суддів. Чиниться постійний тиск на суддів і з боку політиків і з боку громадськості. Багато посад в судах не заповнені, і на тих, хто лишився – великий тягар судових справ. Багато суддів не витримують такого навантаження і йдуть з своїх посад».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: