Суддя Міжнародного трибуналу: Катастрофа МН17 кваліфікується як воєнний злочин

Слідча група довела, що літак було знищено російською ракетою, яка знаходилася на території, яку контролювали бойовики

Катастрофа «Боїнга» МН17, який був збитий із російського зенітно-ракетного комплексу «Бук», за міжнародним правом кваліфікується як воєнний злочин.

Про це в ефірі Громадського заявив Володимир Василенко, суддя Міжнародного кримінального трибуналу із колишньої Югославії.

«Росія є державою агресором, вона вчинила акт агресії проти України і в ході цієї агресії було знищено російським ЗРК цивільний літак і вбито близько 300 мирних громадян – це міжнародний злочин і це складова агресії. За міжнародним правом це кваліфікується як воєнний злочин, також його можна кваліфікувати як злочин проти людяності», – сказав Василенко.

При цьому, він відзначив якість роботи міжнародної слідчої групи, яка проводить розслідування катастрофи літака: «Вона обробила колосальний обсяг матеріалу. Висновки слідчої групи не дають підстав, щоб ставити під сумнів результати її роботи. Слідча група довела, що літак було знищено російською ракетою, яка знаходилася на території, яку контролювали бойовики».

«За цей злочин Росія має відповісти як держава. Росія повинна понести правову відповідальність, політичну відповідальність і матеріальну відповідальність», – переконаний Василенко.

Нагадаємо, згідно із офіційним звітом слідчої комісії у справі, «Боїнг-777» МН17 був збитий з російського «Буку» з окупованої території Донбасу. Крім того, слідство визначило імена 100 причетних до катастрофи.

Міжнародна слідча група з виявлення та притягнення до відповідальності осіб, винних у катастрофі «Боїнга» включає представників Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: