Свиноферми прирівняли до атомних станцій. Порошенко отримав на підпис новий екологічний закон

Свиноферми прирівняли до атомних станцій. Порошенко отримав на підпис новий екологічний закон

Парламентарі прирівняли наслідки діяльності свиноферми до об’єктів виробництва металургії  

Парламентарі оцінили наслідки діяльності промислових свиноферм, запахи від яких дошкуляють тепер усій Україні

Нардепи прирівняли вплив на довкілля від свинокомплексу закритого типу, де утримують більше 900 свиноматок, до ядерних електростанцій, нафтопереробних заводів та об’єктів виробництва у галузі чорної та кольорової металургії. Відповідний законопроект - 2009а-д «Про оцінку впливу на довкілля» - був сьогодні, 13 жовтня, направлений на підпис президенту.
Прес-служба профільної Асоціації «Свинарі України» переконує, що така класифікація істотно вплине на діяльність підприємства: дозвільна документація, перевірки тощо. «Безперечно, виробництво має бути відповідальним, проте логіку ніхто не відміняв. Прирівнювати ж наслідки діяльності свиноферми до Чорнобильської трагедії видається, м’яко кажучи, значним перебільшенням», - наголосили в Асоціації.
У прес-службі також додали, що під прицілом опинилась доля не лише свинарів, а й виробників іншої тваринницької продукції — птиці, великої рогатої худоби, кролів, — а також м’ясо- та молокопереробних заводів. Асоціація свинарів разом з іншими галузевими об’єднаннями готує звернення до президента, щоб він наклав на законопроект 2009а-д вето і, таким чином, не допустив припинення розвитку тваринництва в Україні.

Поза тим, мешканці сіл, в яких розташовані навіть невеликі промислові свиноферми, в останні роки страждають від жахливих запахів, які продукують ці об'єкти. Через особливості технології промислової відгодівлі свиней запах розповсюджується в радіусі кількох кілометрів.Технологія наступна: свиней готують не натуральними кормами, а спеціальними добавками, потім гній накопичується у бетонних резервуарах безпосередньо під підлогою свиноферми, потім за допомогою гідрозмиву переноситься у приймальні ями, після чогоперекачується у великі лагуни поруч із свинокомплекосом. В цих лагунах гній знаходиться впродовж 5-6 місяців, а потім вноситься на поля.

Запах від свиноферм не лише шкодить екології, а й негативно позначається на здоровї людей, які змушені дихати забрудненим повітрям.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: