Свіжа соціологія. Серед вірних московської церкви в Україні розкол

Свіжа соціологія. Серед вірних московської церкви в Україні розкол

Оприлюднені результати дослідження «Релігія і Церква в українському суспільстві: конфесійний розподіл», проведеного соціологічною службою Центру Разумкова з 25 по 30 березня 2016 року.

Більшість православних України виступають за подолання церковного розділення шляхом єднання навколо місцевої Церкви, яка не пов’язана з Москвою, повідомляє «Релігія в Україні».

Дослідження проводилося в усіх регіонах України за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей. Опитано 2018 респондента віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Серед багатьох запитань респондентам, які відносили себе до тієї чи іншої конфесії, були отримані відповіді щодо шляхів подолання церковного розділення в Україні.

Згідно з отриманими відповідями, прихожани УПЦ (Московського Патріархату) розділилися у своїх поглядах на дві великі групи. 41,9 % опитаних хочуть залишитися у складі РПЦ, тобто у юрисдикції Московського Патріархату. Водночас 37,3 % не хочуть бути у складі РПЦ, серед них 14,2 % пропонують гуртуватися навколо УПЦ Київського Патріархату, а 23,1 % виступають за єднання всіх у єдину, незалежну (автокефальну) Церкву.

У цьому ж опитуванні більшість прихожан УПЦ Київського Патріархату — 50,8 % — виступають за те, щоб усім православним гуртуватися навколо УПЦ КП. Втім, значна частина респондентів УПЦ КП не заперечує проти єднання всіх у єдину, незалежну Церкву.

Більшість опитаних прихожан Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) — 50,4 % — також пропонує єднатися в єдину, незалежну Церкву.

Створення єдиної, незалежної Церкви підтримує й більшість респондентів з інших православних конфесій.

Також більшість опитаних прихожан всіх конфесій схвально поставилися до дозволу Київському Патріархату проводити богослужіння в державному заповіднику «Софія Київська». Зокрема, серед прихожан УПЦ (МП) таких виявилось 37,2 %, в УПЦ КП — 57,1 %, в УГКЦ — 76,3 %.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: