Такі, як Трамп, надалі будуть вискакувати скрізь – Безсмертний

Такі, як Трамп, надалі будуть вискакувати скрізь – Безсмертний

Трамп є породженням сучасної кон’юнктури світової політики, зазначив Безсмертний

Колишній учасник політичної підгрупи мінської контактної групи Роман Безсмертний в інтерв'ю «Главкому»

«Трамп є породженням сучасної кон’юнктури світової політики. Останні вибори у європейських країнах показують, що зараз на порядку денному крен у бік традиціоналізму, махрового консерватизму. Brexit, Дуда в Польщі, Молдова буквально зараз, інші потрясіння в Європі… Куди ми не глянь, ростки цього традиціоналізму дають про себе знати. Бо після того, як ми були захоплені фіналом холодної війни і певним пом’якшенням ситуації, то припинили помічати масу трагедій і бід на планеті. Тому поява таких людей, як Трамп, по суті, була замовленням у цій ситуації, і вони надалі будуть вискакувати скрізь. Бо якщо ви візьмете фразеологію Дуди і Трампа і прив’яжете її відповідно до поляків і американців, то побачите, що це одне й те ж саме. Як це скорегує світову політику? Зросте роль традиціоналістських, релігійних, десь націоналістичних, шовіністичних течій», - вважає Безсмертний.

За його словами, на порозі стоїть «Альтернатива Німеччини», в Австрії націоналісти мали успіх уже шість років тому і рухаються далі, у Великобританії Борис Джонсон, один з ідеологів Brexit.

«Про Трампа кажуть, що він такий-сякий, бо в нього було три дружини… Але подивіться на його оточення – це не просто релігійні люди, а такі, які постійно відвідують церкву, фінансували будівництво храмів, добре знайомі з цим середовищем. І їхня привернутість до християнської частини затребувана часом. Очевидно, що поява таких течій і лідерів у багатьох країнах не змінить карту світу, а просто додасть їй інших кольорів. Вона не змінить ідеологічних відносин, не поламає союзи, а лише змінить забарвлення. Краху зазнають різного роду надутворення на кшталт Європейського та Євразійського союзів. Коли кажуть, що ЄС трясе, то подивіться на ЄвразЕС: не встиг він утворитись, як білоруси, казахи та вірмени розбіглися урізнобіч. А те, що Лукашенко після останніх президентських виборів присягу приймав білоруською мовою, мене взагалі здивувало», - зазначив політик.

Безсмертний підкреслив, що зараз у моді традиціоналізм і навіть повернення до етнокультури, аж до первозданних релігійних джерел.

«В цю ж саму тенденцію потрапляє зростання шовіністичних рухів у Російській імперії, яка жила цим традиціоналізмом, – згадайте чорносотенні рухи, антиєврейські погроми і так далі. Зараз там голову піднімають фашизм і неонаціоналізм. Поляки стають поляками, американці – американцями, українці мають використати цей час, аби стати українцями. Ще вчора ми перлись повним ходом за безвізовим режимом, але вже у багатьох людей виникають сумніви, нащо він нам потрібен. Можливо, ми одними з перших згадали про українську традицію, історію, і не виключаю, що колосальний внесок у загальносвітову тенденцію зробили люди, які в Україні почали повертатись до коріння», - резюмував політик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: