«Такого в історії МВС не було». Москаль розказав свою версію трагедії в Княжичах

«Такого в історії МВС не було». Москаль розказав свою версію трагедії в Княжичах
Геннадій Москаль

Трагедія сталася через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур, переконаний Москаль

Генерал міліції у відставці, голова Закарпатської облдержадміністрації Геннадій Москаль вражений трагедією в Княжичах. Про це він написав у своєму блозі.

«За свою довгу кар’єру я планував і проводив дуже багато спецоперацій зі знешкодження небезпечних озброєних злочинців. І горджуся тим, що не допустив жодного випадку, щоб хтось із моїх підлеглих чи затриманих загинув. Більше того – за всю історію існування МВС України не пригадую жодного випадку, коли загинула одразу така кількість правоохоронців. І головне – не від рук озброєних злочинців, а в результаті перестрілки між собою», - зазначив Москаль.

За його словами, про те, що в Київській області діє банда озброєних злочинців, які «чистять» будинки заможних громадян, відомо вже більше двох років. «Для знешкодження банди має готуватися спеціальна операція із планом, де все розписано по пунктах. Я сам неодноразово писав такий план, особисто виїжджав на місце і вивчав усі деталі, щоб не допустити якихось трагічних випадковостей. Перед проведенням спецоперації мав бути створений штаб, який цілодобово відслідковує хід операції й реагує на виклики, які не були передбачені планом. Цей штаб мав знати, що в будинку по сусідству спрацювала сигналізація, і на місце виїхала поліція охорони (колишня Держслужба охорони). І негайно попередити як керівництво поліції охорони про те, що поблизу готується спецоперація карного розшуку, так і своїх оперативників, що зараз на місці з’явиться поліція охорони», - розповів Москаль.

Він «на 99,9 відсотків упевнений – не було ні плану спецоперації, ні самого штабу».

«Трагедія сталася через відсутність координації дій правоохоронців із різних структур», - переконаний Москаль.

Він пояснив, що поліція охорони не підпорядковується поліції Київської області, яка мала готувати спецоперацію, а підпорядковується напрямку МВС. «Тому коли хлопці з охорони виїхали до будинку, де спрацювала сигналізація, вони не знали, що поблизу засіли оперативники, які чекають озброєних бандитів. А оперативники не знали про поліцію охорони», - зазначив Москаль.

За його словами, це розбалансування служб зроблено в ході «реформи поліції». «Єдиний керівний центр МВС зруйновано, професіоналів, які мали величезний досвід оперативної роботи, вигнали, бо вони не пройшли так звану атестацію, а на їх місце набрали недосвідчених людей, які не можуть професійно спланувати спецоперацію й кидають під кулі своїх підлеглих. І знаєте, що найсумніше? Що «реформатори», які розвалили професійне ядро міліції (яка б вона не була, але таких випадків за всю її історію не було!) пішли з посад, а дехто навіть утік з України. А ми зараз маємо наслідки їхньої роботи!» - заявив Москаль.

Він висловив співчуття рідним і близьким хлопців, які загинули в Княжичах «через дрімучий непрофесіоналізм свого керівництва».

Нагадаємо, трагедія сталася цієї ночі в Княжичах. Під час перестрілки загинули двоє співробітників держслужби охорони, двоє поліцейських розвідників і співробітник спецпідрозділу КОРД.

Слідчі прокуратури вже працюють на місці трагедії і посекундно відновлюватимуть усі деталі того, що сталося, і встановлюватимуть причини того, як і чому все це стало можливим.

Нардеп Антон Геращенко повідомляв, що троє підозрюваних у розбої, почувши перестрілку, відмовилися від свого плану по грабежу і виїхали на двох Toyota Land Cruiser 200 в сторону Києва, де були затримані оперативниками. У них вилучено вогнепальну зброю. Вони затримані і їм будуть пред'явлені звинувачення в скоєні грабежі і розбої.

Про всі обставини трагедії читайте тут.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: