Тарифні потрясіння в Україні народили ідею створення Інституту енергетичного омбудсмена

Тарифні потрясіння в Україні народили ідею створення Інституту енергетичного омбудсмена

Поки що триває публічне обговорення щодо створення Інституту енергетичного омбудсмена та його фінансування

В Україні буде створено Інститут енергетичного омбудсмена, який безкоштовно захищатиме громадян від свавілля енергетичних компаній – такі зобов’язання Україна взяла перед ЄС.

Як повідомила «Главкому» експерт ринку Світлана Голікова, енергетичний омбудсмен зможе бути посередником у вирішенні спорів між постачальниками та населенням.

Арбітром у відносинах споживачів з монополістами мав би виступати державний регулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Але в більшості випадків споживачі сам на сам вступають у нерівний двобій з монополістами, в структурах яких є потужний юридичний апарат.

«Інститут енергетичного омбудсмена, як це у світі, не є альтернативою НКРЕКП, і мав би бути не тільки публічним інститутом для безкоштовного (для населення) вирішення спорів стосовно рахунків, договорів тощо, а ще й стати потужним інформаційним та аналітичним центром для побутових та малих бізнес-споживачів. Потрібні зміни до закону про регулятора, а краще – окремий закон. Енергетичний омбудсмен зможе бути посередником у вирішенні спорів між постачальниками та населенням», – сказала Голікова.

Поки що триває публічне обговорення щодо створення Інституту енергетичного омбудсмена та його фінансування, потім буде розроблено відповідний законопроект.

Хоча відомий енергетичний експерт Михайло Гончар висловив досить песимістичний прогноз: «Ви створите ще одну структуру, яка швидко переродиться у придаток обслуговування інтересів олігархічних угруповань». Він переконаний, що «переродження відбудеться ще на етапі законодавчої інсталяції» ідеї з черговим омбудсменом.

Більше читайте в матеріалі «Главкома» «Кияни проти Ахметова. Натовпи споживачів атакують сервісні центри «Київенерго»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: