Теракт у Лондоні: авто задавило людей на Вестмінстерському мосту (оновлено)

Теракт у Лондоні: авто задавило людей на Вестмінстерському мосту (оновлено)
Центр Лондона після теракту
Фото: Reuters

Після стрілянини біля будівлі парламенту на мосту сталася трагедія: машина переїхала щонайменше п'ятьох людей

Теракт біля будівлі парламенту. Що сталося?

Теракт в Лондоні стався сьогодні біля будівлі парламенту Великої Британії - чоловік обстріляв кілька десятків людей. За словами свідків, спочатку біля будівлі пролунав постріл, після чого пролунали крики людей. Потім автомобіль задавив мінімум п'ятьох людей на Вестмінстерському мосту в Лондоні, де раніше стався інцидент зі стріляниною. На місце інциденту прибула повітряна швидка допомога. Кількість жертв уточнюється.

Опубліковано фото та відео з місця теракту

У мережі опубліковано фото та відео з місця теракту в Лондоні, який відбувся біля парламенту.

Associated Press зазначає, що засідання палати громад було призупинено через повідомлення про стрілянину. Sky News опублікував відео того, що відбувалося в будівлі.

Поліція застрелила нападника

Повідомляється, що лондонська поліція застрелила нападника біля британського парламенту. Сесію палати громад призупинили, членам парламенту, що знаходяться в залі, було запропоновано залишитися всередині. Поліція класифицировала інцидент як теракт.

Як зазначає Sky News, посилаючись на свідків інциденту, поліцейських на мосту атакувала людина з ножем, яку було потім ліквідовано правоохоронцями.

ЗМІ повідомили, що двох терористів спіймали поліцейські.

Поліція також закликала жителів Лондона утриматися від відвідувань парламентській площі, Уайтхолла, Вестмінстерського мосту, мосту Ламбет, Вікторіа-стріт до перехрестя з Бродвеєм. У поліції зазначили, що ці заходи допоможуть екстреним службам впоратися з наслідками теракту в Лондоні. 

МЗС перевіряє інформацію про українців серед постраждалих

Міністерство закордонних справ України перевіряє інформацію про наявність українців серед постраждалих у результаті теракту в Лондоні, Великобританія. 

Правоохоронні органи поки що не повідомляють громадянство загиблих і постраждалих у Лондоні.

Поліція повідомила про загиблих та поранених

В результаті теракту у Лондоні на Вестмінстерському мосту і на території, що прилягає до будівлі парламенту загинуло 4 людей, враховуючи поліцейського та нападника. Про  це  заявила поліція Лондона у середу ввечері. Також наразі відомо про 20 поранених.

В четвер близько 01:00 за київським часом з'явилась інформація про збільшення кількості жертв теракту: п’ятеро загиблих, 40 поранених.

В поліції пов'язують теракт з «Ісламською державою».

Відомо про п'ятьох поранених туристів з Південної Кореї.Три жінки і один чоловік у віці від 50 до 60 років отримали різні травми, у тому числі переломи кісток. Ще одна жінка 60 років отримала травму голови при падінні, вона була доставлена до лікарні, де їй зробили операцію.

Також постраждали троє французьких школярів, які в момент теракту гуляли Вестмінстерським мостом. Двоє з них перебувають у критичному стані, ще одному зробили операцію

Світова реакція

Президент України Петро Порошенко засудив теракт, що стався поблизу будівлі британського парламенту в Лондоні.

Шотландський парламент також припинив дебати щодо референдуму про незалежність регіону після теракту. На середу було заплановано голосування по питанню проведення нового плебісциту. 

«Глибоко вражена нападами на поліцейських та людей в Лондоні. Мої думки з пораненими та солідарність із Великобританією», - процитувало слова Ангели Меркель посольство Німеччини у Лондоні.

«Тероризм зачіпає всіх нас і Франція знає, що британський народ страждає сьогодні», - зазначив президент Франції Франсуа Олланд.

Місцева влада французького Парижа прийняла рішення погасити вогні на Ейфелевій вежі в пам’ять жертв теракту у Лондоні.

Терорист

Ймовірним виконавцем теракту був громадянин Великобританії Абу Іззадін, також відомий під ім'ям Тревор Брукс. Саме він був за кермом автомобіля під час теракту, а також намагався напасти на співробітників поліції. Про це з посиланням на британські спецслужби повідомляє The Independent.

Ізадін вже потрапляв в поле зору британських спецслужб, чоловік навіть провів деякий час у в'язниці за пособництво терористичної діяльності. Іззадін вів канал на YouTube, де називав членів парламенту «невірними» і закликав до вбивства поліцейських, стверджує ЗМІ.

Фотографію нападника на своїй сторінці у Twitter розмістив також журналіст Пол Джозеф Ватсон.

Герой дня

Парламентський молодший секретар МЗС Британії Тоббіас Елвуд опинився на місці події під час нападу на поліцейських під будівлею парламенту у Лондоні і робив усе можливе, щоб врятувати життя пораненного офіцера.

1_06

Елвуд намагався робити полісмену штучне дихання і стримувати кровотечу з численних ножових поранень, доки не приїхали медики. Елвуд, у минулому військовий, залишався з пораненим поліцейським, доки не прибув рятувальний вертоліт. Після цього він допомагав медикам.

Пізніше депутата-консерватора, в якого були закривавлені руки, помітили за розмовою з поліцейськими.

_95275848_hi038624974_01

Тоббіас Елвуд працює в МЗС з липня 2014 року. Він втратив брата під час теракту на Балі в жовтні 2002 року, коли загинули 202 людини, в тому числі 21 громадянин Британії.

Офіційна позиція влади

«Лондон буде жити як зазвичай, спроби знищити цінності вільних людей приречені на провал», - такими словами прокоментувала британський прем'єр Тереза Мей терористичну атаку біля будівлі Вестмінстера 22 березня.

Тереза Мей (фото: eadaily.com)

Тереза Мей (фото: eadaily.com)

Також, прем'єр-міністр Великої Британії висловила співчуття сім'ям, друзям і близьким загиблих у результаті теракту в Лондоні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: