The Times оприлюднило невідомі раніше факти про чеченця-організатора теракту в стамбульському аеропорту

The Times оприлюднило невідомі раніше факти про чеченця-організатора теракту в стамбульському аеропорту
AFP/Getty Images

Один з терористів був одноруким та воював у Чечні

Можливий організатор теракту в стамбульському аеропорту імені Ататюрка - моложавий чеченський джихадист на прізвисько Однорукий, пише The Times. У жовтні минулого року США оголосили цю людину, Ахмеда Чатаєва, в розшук за приналежність до «Ісламської держави».

Вважається, що Чатаєв - командир батальйону «Ярмук», однієї з трьох бригад ІДІЛ, що цілком складаються з чеченських бойовиків». За даними турецької преси, одним з терористів-смертників, що у вівторок здійснили атаку в Стамбулі, був чеченець Осман Вадіно. Влада Туреччини заявила, що терористи були з Росії, Узбекистану і Киргизії, але слідство поки не підтвердило їх імена.

Видання зазначає, що джерело в правоохоронних органах Північного Кавказу повідомило - у 2012 році Москва просила Грузію екстрадувати Чатаєва, але запит був відхилений. Офіційний Тбілісі заперечує отримання запиту.

За деякими даними, на початку 2000-х Чатаєв брав участь у другій чеченській війні. «Він був заарештований, але втік, а потім дістався до Австрії і в 2003 році попросив статус біженця. У деяких повідомленнях йдеться, що він стверджував, нібито після тортур в СІЗО йому ампутували чи то праву руку, чи то зап'ясток правої руки. Інші кажуть, що він втратив кінцівку в бою», - пише видання.

Джерела в російських спецслужбах кажуть, що через п'ять років Чатаєв був заарештований в Швеції, коли вів машину, в якій знаходились  автомати Калашникова, вибухівка і боєприпаси. Він відсидів рік у в'язниці. У 2012 році Чатаєва заарештували в Грузії за підозрою в причетності до збройних сутичок з грузинською армією. Суд Тбілісі виправдав його. «Незабаром після цього він пробрався в Сирію і знявся там в серії «вербувальних» роликів ІДІЛ», - йдеться в статті.

Як повідомлялось, за 20 днів до теракту в аеропорту турецька розвідка застерігала, що найближчим часом можлива атака в Стамбулі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: