The Wall Street Journal назвала наступну країну – мішень Путіна

The Wall Street Journal назвала наступну країну – мішень Путіна

Росія ризикує отримати нові санкції з боку Заходу

Доки Захід слідкує за Україною, яку заведено вважати головним напрямом агресії Володимира Путіна в Європі, Кремль звертає свою увагу на маленьку і бідну Молдову. Зараз Москва контролює територію, що відкололася від цієї країни, – Придністров'я. Якщо ми будемо ігнорувати те, що відбувається в Молдові, Росія може почати в регіоні чергову силову гру, пише американська газета The Wall Street Journal.

У статті йдеться, що цього тижня виповнюється 10 років фальшивому референдуму, проведеному прокремлівським режимом Придністров'я, на якому 97,2% жителів території зажадали її анексії Росією. На честь цієї дати «президент» Придністров'я – офіційно не визнаний навіть самою Москвою – Євген Шевчук видав указ, в якому просить Росію про повну анексію. Він також оголосив про створення комітету, який повинен буде привести придністровські закони у відповідність до російського права, і зажадав, аби план роботи був готовий до листопада.

Придністров'я – це смуга землі на східному березі річки Дністер, від якої й походить його назва. Воно належить Молдові, проте, незабаром після того, як в 1990 році (так у тексті, насправді в 1991 році. – Ред.) Молдова проголосила незалежність від Радянського Союзу, воно перетворилося на проросійську невизнану державу. Спроба Молдови повернути контроль над територією, здійснена за два роки, закінчилася нічиєю після російського втручання.

«Поки що Путін ніяк не відреагував на цей указ, однак малоймовірно, що Шевчук міг видати його без дозволу Кремля. Російські ЗМІ зустріли ідею про анексію з ентузіазмом. Так само відреагували на неї і пов'язані з Кремлем ідеологи, які вважають, що всі європейські регіони, в яких є російськомовне населення, по справедливості повинні належати Росії. Приблизно третина населення Придністров'я, яка налічує 500 тис. людей, – це етнічні росіяни», – пише газета.

Москва звинувачує Молдову і сусідню Україну в тому, що вони «здавлюють» Придністров'я. При цьому, хоча Україна дійсно не дуже любить проросійськи налаштованих придністровських сепаратистів, київська влада не здійснює систематичної блокади території. Навіть після незаконної анексії Росією Криму та російської агресії у Східній Україні влада обмежилася лише заморожуванням військової співпраці, нагадує видання.

«На тлі породженого указом про анексію політичного театру Путін почав грати в Придністров'ї військовими м'язами. У серпні Москва провела там танкові навчання. У квітні 2015 року в навчаннях у Придністров'ї брали участь 400 російських солдатів, що входять до складу контингенту приблизно з 1000 осіб, який Москва тримає на цій території попри власні обіцянки повністю вивести війська до 2002 року», – пише газета.

«Навчання і указ Шевчука про анексію натякають, що Путін зараз перевіряє реакцію Заходу на свій можливий наступний крок. Саме тому США і європейські лідери повинні ясно дати зрозуміти, що будь-які спроби Росії перейти до постійної окупації Придністров'я сприйматимуться як незаконне порушення суверенітету Молдови і викличуть на Москву санкції», – резюмує видання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: