The Washington Post розвінчала п’ять міфів про Росію

The Washington Post розвінчала п’ять міфів про Росію
Путін не лишив росіянам вибору, і ті змушені підтримувати президента

Видання проаналізувало, чи зробив Путін Росію великою і чи насправді так сильно російський народ любить президента країни

Видання The Washington Post опублікувало статтю, у якій ідеться про основні західні міфи щодо Росії та їх розвінчання. Зокрема, спростовується п’ять тез щодо РФ.

Міф 1: «Росія намагається подарувати вибори в США Дональду Трампу».

«Це меншою мірою міф, ніж теорія змов, – зазначає видання. – Як і більшість теорій змов, [дана версія] починається з фактів, до яких потім приєднуються уявні зв'язки». «Правда у тому, що Путін хотів би, аби президентом став хто завгодно, тільки не Хілларі Клінтон, – стверджує автор.

Доказів щодо зв'язків Трампа з Москвою мало. Набагато серйознішими виглядають кібератаки на Національний комітет Демократичної партії і виборчих систем, в яких адміністрація Обами офіційно звинуватила Росію. Але ці дії вписуються в поведінку Росії по всьому світу. Наприклад, у 2007 році через неї тимчасово втратив працездатність уряд Естонії. «Мета цих атак – підрив виборів, але не обов'язково в інтересах Трампа», – вважає видання.

Міф 2: «Путін знову зробив Росію великою»

«Пересічних росіянин зараз істотно багатший, ніж 20 років тому, але бідніший, ніж п'ять років тому або навіть два роки тому, коли ціни на нафту, які зростають і падають, не підкоряючись Путіну, були на піку», – йдеться в статті.

При цьому, «хоча важко отримати надійну статистику, схоже, що в Росії один з найвищих відсотків убивств у світі, і ці показники не поліпшувалися, навіть коли налагоджувалася ситуація в економіці. Гучні вбивства політиків, журналістів і підприємців – причому як мінімум одне з них британські слідчі прямо пов'язали з Путіним – також не викликають відчуття захищеності».

Міф 3: «Переважна більшість росіян підтримує політику Путіна»

Рейтинг Путіна, який сягнув 90% після анексії Криму, справді високий і нині становить близько 82%.

«Водночас росіяни не схвалюють роботу прем'єр-міністра Дмитра Медведєва (його нинішній рейтинг несхвалення становить 51%), його кабінету (55%) і парламенту (62%). Всі три [політичні одиниці] існують виключно для легалізації політики Кремля, яка йде безпосередньо від Путіна. Переважна більшість росіян також зізнається, що майбутнє викликає у них песимізм, – ідеться в статті. – Як пояснити цю невідповідність? Громадяни Росії неспокійні, тривожні і хочуть ідентифікуватися з символічним лідером чи справою. Вони підтримують Путіна, тому що він не залишив їм вибору».

Міф 4: «Російське суспільство дотримується консервативних цінностей»

«Путін критикував Захід за «заперечення моральних принципів і традиційних ідентичностей», позиціонуючи Росію як захисницю традиційних цінностей, – нагадує автор статті. – Російський уряд добивався видання закону про моральність. Його найвідчайдушніше починання в цій галузі – заборона «пропаганди гомосексуалізму» і всиновлення дітей з Росії людьми з країн, де дозволені одностатеві шлюби. У результаті Росія стала маяком для розлючених крайніх правих екстремістів з усього світу, яких притягує її видимий традиціоналізм».

«На цих екстремістів може чекати розчарування», – стверджує видання і наводить статистику про ставлення росіян до різних соціальних проблем. Більше половини росіян не бачить нічого поганого в дошлюбному сексі, чверть – у подружніх зрадах. Загалом 20% населення Росії вважають, що уряд має вживати заходів проти абортів, тоді як понад 40% американців хотіли б залишити аборти поза законом».

«Уряд Путіна продає своїй країні неясне бачення уявного традиційного минулого і ворогів, які, ймовірно, йому загрожують. Ворогами можуть бути сьогодні ЛГБТ, завтра – українці, післязавтра – американці. І доки народ бореться з цими ворогами, Путін залишається при владі», – переконане видання.

Міф 5: «Російська політика – головним чином, реакція на поведінку Заходу»

Американські ліві вважають, що США своєї нечутливістю довели Росію до агресії, американські праві – що її причиною є надмірна м'якість Америки, йдеться у статті. Насправді Путіним рухає бажання розширити Росію і утриматися при владі, вважає видання. «Жоден з цих факторів не має нічого спільного з США, незважаючи на російську звичку звинувачувати у своїх проблемах Америку», - йдеться у статті.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: