Трагедію МН17 треба розглядати в контексті агресії Росії проти України – екс-суддя Міжнародного трибуналу

Трагедію МН17 треба розглядати в контексті агресії Росії проти України – екс-суддя Міжнародного трибуналу
Трагедія МН17 – це частина збройної агресії Росії проти України

З точки зору міжнародного права трагедію МН17 слід кваліфікувати як воєнний злочин, злочин проти людяності

Володимир Василенко, суддя Міжнародного кримінального трибуналу з колишньої Югославії (2001–2005), представник України в Раді ООН з прав людини (2006–2010) в інтерв’ю «Главкому» заявив, що наразі трагедія МН17, яка сталася внаслідок злочинних дій російських збройних сил, розглядається сама по собі. А треба розглядати в контексті агресії РФ проти нашої держави.

«Тобто знищили «Боїнг»: хто винний, хто несе відповідальність, і все. Цей злочин треба розглядати в більш широкому контексті. Справа в тому, що використання зенітно-ракетного комплексу Російською Федерацією сталося під час збройної агресії проти України. І ця трагедія – частина збройної агресії», – зазначив дипломат.

Цей фрагмент агресії з точки зору міжнародного права слід кваліфікувати як воєнний злочин, злочин проти людяності. У такому випадку відповідальність лягає на Росію як державу, що скоїла акт агресії.

«Окрім того відповідальність лягає на безпосередніх виконавців, тобто операторів цього зенітно-ракетного комплексу. В разі, якщо РФ відмовиться співпрацювати з державами, чиї громадяни загинули, тоді у міжнародної спільноти з’являється додаткова правова підстава посилити санкції проти Росії. Зробити їх більш масштабними, щоб примусити Росію видати осіб, які винні у цьому злочині, а також сплатити компенсацію», – зазначив Володимир Василенко.

Нагадаємо, 28 вересня було оприлюднено звіт міжнародного слідства щодо збитого авіалайнера рейсу МН17. Головний його висновок: авіалайнер було збито з території, яка була під контролем проросійських сил, зброєю, доправленою з Російської Федерації, і повернутою після злочину на її ж територію.

У свою чергу Москва і досі заперечує причетність до катастрофи, висуваючи останні два роки різноманітні фантастичні версії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: