Тристоронні газові переговори закінчились безрезультатно

Тристоронні газові переговори закінчились безрезультатно
Газові переговори

«Нафтогаз» та «Газпром» не досягли консенсусу щодо зимового пакету

Україна, Росія та Європейська комісія на тристоронніх переговорах не змогли досягнути домовленостей щодо так званого «зимового газового пакета». Як передає УНІАН, про це сьогодні у Брюсселі після тристоронніх газових переговорів заявив глава НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. 

«Сьогодні, на жаль, домовленостей досягти не вдалося. Сподіваємося, що це можна буде зробити у майбутньому, але сьогодні ми не змогли підписати додаткову угоду. Без додаткової угоди придбання російського газу за контрактом між «Газпромом» та «Нафтогазом» є неможливим», - сказав він.

Як повідомлялося, на тристоронніх газових переговорах між Україною, Росією і Європейською комісією Київ сподівався досягти консенсусу щодо зимового пакету, який був би аналогічним зимовим пакетам 2014 і 2015 років.

Російські ЗМІ повідомляли, що РФ на тристоронніх переговорах буде домагатися скасування штрафу на 6,4 мільярда доларів «Газпрому» за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту газу магістральними трубопроводами в Україні.

Довідка: Україна вперше застосувала практику підписання тристоронніх протоколів про постачання газу в 2014 році в зв'язку з відмовою виконувати умови контракту з постачання палива від 2009 року і оскарженням умов цього контракту в Арбітражному суді Стокгольма. Особливістю цього протоколу є те, що підписується він трьома сторонами - Україною, Росією і Європейською комісією. У документі обумовлюються терміни, обсяги поставок газу, а також його ціна на весь період дії документа. Виходячи з усталеної практики, дія протоколу обмежується закінченням опалювального сезону - 31 березня.

Україна в кінці листопада 2015 року відмовилася від закупівлі природного газу в «Газпрому». В цілому за 2015 рік наша країна подвоїла імпорт природного газу з Європи в порівнянні з 2014 роком - до 10,3 млрд куб. м, при цьому скоротивши в 2,3 рази закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації. Також, за даними Державної служби статистики, в 2015 році Україна імпортувала 16,4 млрд куб. м газу, що на 15,8% менше, ніж в 2014 році.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: