Туреччина висунула Німеччини ультиматум у зв'язку з авіабазою «Інджірлік»

Туреччина висунула Німеччини ультиматум у зв'язку з авіабазою «Інджірлік»

Уряд Німеччини має дати зрозуміти, що термін геноцид не має юридичного значення, - турецькі дипломати

Туреччина висунула уряду Німеччини ультиматум у зв'язку з наміченим візитом німецьких депутатів на військову базу «Інджірлік», повідомляє Der Spiegel.

З червня Анкара забороняє делегації німецьких парламентарів відвідати авіабазу, на якій дислоковані сили бундесверу, які беруть участь в операції проти ІДІЛ. За інформацією Der Spiegel, турецька сторона готова дозволити візит, якщо уряд Німеччини дистанціюється від резолюції бундестагу з визнанням геноциду вірмен в Османській імперії.

«Ми можемо жити з тим фактом, що бундестаг прийняв таке рішення. Але уряд Німеччини має дати зрозуміти, що термін геноцид не має юридичного значення», - прокоментував високопоставлений турецький дипломат.

МЗС Німеччини гарячково намагається знайти рішення, яке дозволить всім сторонам «зберегти обличчя», відзначає видання.

В ході візиту до Туреччини на цьому тижні держміністр у справах Європи Міхаель Рот заявив, що в резолюції бундестагу передбачено і відповідальності співпрацювала з Константинополем Німецької імперії за масові вбивства вірмен. Сам документ, за його словами, не спрямований проти поточних турецької влади, а мова йде лише про осмислення провини німців.

Анкарі ж подібних жестів недостатньо, пише Der Spiegel: вона вимагає, щоб уряд ФРН зробив відповідну заяву на найвищому рівні - рівні канцлера або глави МЗС.

 

Звинувачення в геноциді вірмен в Османській імперії Туреччина традиційно відкидає, заявляючи, що в 1915 році жертвами трагедії стали і вірмени, і турки. Вірменія наполягає на визнанні факту геноциду світовою спільнотою, що було вже зроблено багатьма державами, в тому числі Росією, Польщею, Францією, а також Європарламентом і Всесвітньою радою церков.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: