У 2014-му Донбас обстрілювали з території Росії - звіт міжнародних правозахисників

У 2014-му Донбас обстрілювали з території Росії - звіт міжнародних правозахисників

Зібрані матеріали дослідники збираються передати до Міжнародного кримінального суду в Гаазі

Улітку та восени 2014 року щонайменше кілька сіл Луганської області були обстріляні цівковою та реактивною артилерією з території Російської Федерації. Про це йдеться у звіті, який підготувала правозахисна організація International Partnership for Human Rights (IPHR).
Автори звіту проаналізували «десять типів доказів», у тому числі, опитали кілька десятків свідків та провели польові дослідження на території Луганщини.

Україна, західні держави та НАТО звинувачують Росію в тому, що вона постачає угрупованням самопроголошених «народних республік» озброєння та живу силу. Офіційний Київ заявляв про те, що в ході масштабних бойових дій 2014-го року обстріли української території проводилися в тому числі з території Росії.
Росія відкидає ці звинувачення, не заперечуючи, що на боці «народних республік» у бойових діях беруть участь російські «добровольці» - колишні військовослужбовці або ж військовики, які перебувають у відпустці.
У IPHR – міжнародній правозахисній організації зі штаб-квартирою в Брюсселі – кажуть, що публікацією свого звіту хочуть, зокрема, довести, що конфлікт на Донбасі має міжнародний характер. Це, за їхніми словами, допоможе потерпілим від конфлікту захищати свої права в міжнародних судах.
Звіт «Звідки відкрили вогонь? Розслідування транскордонних атак на сході України», офіційна презентація якого відбудеться в Києві цього тижня, - не перший результат роботи організації на Донбасі. Ще торік вона подала до Міжнародного кримінального суду в Гаазі три сотні кейсів задокументованих воєнних злочинів та злочинів проти людяності, які стосуються й українських військових, і бойовиків невизнаних «республік».
Звіт про транскордонні обстріли буде серед матеріалів, які IPHR планує подати до Міжнародного кримінального суду цієї осені.
Джерело: ВВС Україна

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: