У Антимонопольному комітеті ідею прив'язки ціни енергоресурсів до міжнародних індексів вважають прогресивною

У Антимонопольному комітеті ідею прив'язки ціни енергоресурсів до міжнародних індексів вважають прогресивною

Глава Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв

Фото: Главком

У АМКУ зазначили, що впровадженню формули «Роттердам+» для визначення ціни вугілля передував «повний вакуум»

Біржові індекси та прозора методика визначення ціни на електроенергію є для України прогресивною ідеєю. Про це заявив глава Антимонопольного комітету України (АМКУ) Юрій Терентьєв в кулуарах Українського фінансового форуму в Одесі, повідомляє Gazeta.ua.

Глава АМКУ відзначив, що формульний підхід до ціноутворення завжди кращий від ручного регулювання.

«Логіка самої формули, логіка прив'язки механізму розрахунку до міжнародного індексу - це прогресивна ідея», - сказав він.

Терентьєв зазначив, що впровадженню формули «Роттердам+» для визначення ціни вугілля передував «повний вакуум», повністю були відсутні прозорі механізми визначення оптової ціни для електроенергії. Тому, природно, використання біржових індексів можна вітати.

«В Україні є правильна дискусія про те, які повинні бути індекси, яка повинна бути ринкова ціна. Не можна мати ринкову ціну де-факто маючи ручне регулювання, це спотворення ринкового середовища», - заявив глава АМКУ.

3 березня 2016-го НКРЕКП прийняла постанову №289, в якій затвердила нову методологію розрахунку оптової ринкової ціни електроенергії (ОРЦ). Відповідно до даної методології, вугільна складова в тарифі на електроенергію заснована на котируваннях вугільного хаба ARA (Роттердам) + доставка в український порт.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: