У Авакова похвалилися, як розгледіли корупційну схему закупівлі пального

У Авакова похвалилися, як розгледіли корупційну схему закупівлі пального

Національна поліція України відмовила спритним ділкам з ТОВ «Трейд Коммодіті» в укладанні сумнівних договорів, заявив речник МВС

Національна поліція відмовила в укладанні договорів по закупівлі нафтопродуктів компанії «Трейд Коммодіті», яка фігурує у справі про розтрату в Міноборони. Мова йде про минулорічний тендер, на якому перемогу здобуло ТОВ «Трейд Коммодіті».

Про це повідомив у Facebook директор департаменту з комунікації МВС Артем Шевченко.

«Національна поліція України відмовила спритним ділкам з нікому раніше невідомого ТОВ «Трейд Коммодіті» в укладанні сумнівних договорів по закупівлі нафтопродуктів. Навіть не зважаючи на неодноразові спроби блокування закупівлі та оскарження результатів торгів, їхня аж надто заманлива і наполеглива пропозиція була остаточно відхилена на початку цього тижня. Вдалося вчасно розгледіти її потенційно корупційний характер», - написав він.

Шевченко пояснив, що цьому постачальнику відмовили через істотну невідповідність тендерної документації чинному законодавству.

«Внаслідок принципової позиції МВС України і Нацполіції не допущено витрати 380 мільйонів гривень з бюджету», - заявив він.

Шевченко повідомив, що Національна поліція проводила у вересні 2017 року закупівлю бензинів А-92, А-95 і дизельного палива. Всього до закупівлі були оголошені шість лотів. Запланована вартість закупівель склала 380 млн. гривень. За результатами аукціону в електронній системі Prozorro найнижчу ціну для всіх марок бензинів і дизельного палива запропонувало ТОВ «Трейд Коммодіті».

За його словами, цей учасник подав документи до процедури закупівлі за схемою, раніше апробованою і впровадженою у кількох державних замовників. Суть її полягає в зниженні під час електронного аукціону ціни на бензини (дизпаливо) до неадекватного рівня, навіть значно нижчого за ринкові ціни, що не можуть собі дозволити інші учасники тендеру на кшталт відомих мережевих постачальників ОККО чи WOG.

Після укладання договору про закупівлю представники ТОВ дуже швидко (подекуди неодноразово) зверталися до замовника з вимогою про підвищення ціни на поставлені нафтопродукти. Така вимога була обумовлена тим, що діюча за договором ціна є нижче ринкової. При цьому згода державного органу на підняття вартості бензину (дизеля) та внесення змін до договору могла призвести до вкрай негативних наслідків.

«Усвідомлюючи всі ризики такої ситуації, а також те, що подані ТОВ документи у складі тендерної пропозиції істотно не відповідали вимогам тендерної документації згідно із законодавством, Національна поліція під час проведення процедури закупівлі відхилила пропозицію ТОВ "Трейд Коммодіті" за всіма лотами та не допустила укладання з ним договорів на поставку нафтопродуктів. Унаслідок відхилення пропозиції не допущено сплати бюджетних коштів. Протягом вересня - початку жовтня представники цієї фірми викручували руки Нацполіції: використовували всі можливі механізми до спонукання укладанню договорів, зокрема - шляхом блокування закупівлі, оскарження її результатів в Антимонопольному комітеті тощо. Не на тих напали», - заявив Шевченко.

Нагадаємо, 11 жовтня  стало відомо про затримання заступника міністра міністра оборони через масштабні розкрадання державних коштів під закупівель пального на потреби Збройних сил України. Журналісти дізнались, що детективи НАБУ затримали  заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Ігоря Павловського.

Холодницький під час брифінгу стосовно розкрадання 150 мільйонів гривень у Міністерстві оборони повідомив, що антикорупційна прокуратура працює над тим, щоб повернути ці гроші державі.

Пізніше керівник САП Назар Холодницький повідомив про ще дві підозри.

12 жовтня НАБУ повідомило про підозру ще 2 чиновникам Міноборони у розтраті державних коштів при закупівлі палива.

Сторона обвинувачення хоче для заступника міністра арешт або 75 мільйонів гривень застави,  для директора Департаменту держзакупівель – арешт або 8 мільйонів гривень застави.

Також відомо, що компанія партнера нардепа Грановського фігурує у справі про розтрату в Міноборони. Мова йде про минулорічний тендер, на якому перемогу здобула компанія «Трейд Коммодіті» пов’язана із бізнесменом Андрієм Адамовським. У компанії «Трейд Коммодіті» заявили, що готові допомагати слідству НАБУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: