«У багатих свої примхи». Кремлівські ЗМІ болісно відреагували на відмову Києва від російського газу

«У багатих свої примхи». Кремлівські ЗМІ болісно відреагували на відмову Києва від російського газу

Пропагандистські видання демонструють «щиру турботу» про замерзлих українців та побоюються, що Київ крастиме російське блакитне паливо

Щойно стовпчики термометрів за вікнами українських будинків опустилися на кілька міліметрів нижче позначки «нуль», російські ЗМІ вибухнули істеричними публікаціями із псевдотурботою про Україну. Як Київ переживе люті морози без російського газу? Для чого відмовляється від його купівлі, адже це так економічно невигідно?! Що цікаво: проблемою обігріву українців перейнялося не одне видання – це сталося масово. У Кремлі дали «відмашку»: турбуємось про Україну! І полилося:

1_14

Лента.ру

2_08

Лайф.ру

3_05

РИА «Новости»

4_02

Вести.ру

У текстах матеріалів російських ЗМІ ситуація в Україні виглядає взагалі катастрофічною. «Україна ризикує зіткнутися з серйозними проблемами в цьому опалювальному сезоні. Безпека транзиту до Європи також викликає сумніви. При цьому Київ продовжує втрачати гроші», – кошмарить Лента.ру.

Водночас грати роль турботливого сусіда Росія довго не може. Пропутінські ЗМІ занепокоєні збереженням власного газу, плюс – як «приємний бонус» – намагаються очорнити Київ підозрами у «крадіжці газу». У Фонді національної енергетичної безпеки РФ припустили, що Україна «може вдатися до практики крадіжки російського блакитного палива. Зокрема, головний аналітик фонду Олександр Пасечник стверджує, що, незважаючи на оптимістичні заяви київської влади, у сховищах сусідньої держави «навряд чи є достатня кількість кубометрів газу, щоб пережити опалювальний сезон», – звісно, їм там з Росії видніше, скільки газу є в українських сховищах.

5_03

«Российский диалог»

«Зараз і запасів поменше, і погода суворіша. Технічних можливостей і якихось альтернатив російському газу у них немає», – авторитетно заявив Пасечник. Зауважимо, незважаючи на те, що синоптики справді обіцяють украй сувору зиму, станом на сьогодні, 13 грудня, стовпчики українських термометрів поки що не опускалися до справді низьких показників.

Справедливості заради слід зазначити, що й українські експерти кажуть про певні ризики для проходження опалювального сезону з точки зору обсягів газу, закачаних у підземні сховища. Водночас ситуація є геть не такою критичною, як її малює Кремль.

До того ж у своїй зворушливій турботі РФ забуває, що саме вона систематично краде український газ. Так, щомісяця Росія викачує близько 2 млн кубів українського газу з шельфу Чорного моря, розповів екс-заступник міністра оборони України адмірал Ігор Кабаненко. «Фактично на сьогодні порушено наші суверенні права. Агресія з моря відбулася, бо порушено суверенні права України у виключній морській економічній зоні. Там сьогодні перебувають військові кораблі Російської Федерації, там перебувають захоплені платформи, які качають наш дешевий український газ з континентального шельфу. За моїми даними, це близько двох мільйонів кубометрів на місяць викачують цього газу, який ми могли б використовувати для себе», – зазначив він.

Як повідомляв «Главком», на відміну від попередніх разів, коли Москва звинувачувала Київ у «крадіжках» газу і припиняла його постачання, цьогорічна ситуація відрізняється тим, що Україна вже майже рік взагалі не купує російський газ, а отримує його на західному кордоні з Європи.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: