У брудній війні на Східній Україні зникли безвісти сотні людей - The Washington Post

У брудній війні на Східній Україні зникли безвісти сотні людей - The Washington Post

Процес обміну військовополоненими між самопроголошеними республіками і Україною – «безсистемний і погано скоординований»

«Станіслав Асєєв, 27-річний журналіст-нелегал, прямував додому в Донецьк», - оповідає The Washington Post. «Багато хто з його колег давно втекли з цього понівеченого боями промислового міста - оплоту сепаратистів, де свобода вираження думок суворо переслідується. Незважаючи на це, Асєєв залишався там протягом трьох років війни, публікуючи статті під псевдонімом, щоб уникнути гонінь з боку нових господарів міста», - пише видання.

«2 червня, під'їжджаючи до Донецька, Асєєв зв'язався зі своєю матір'ю і пообіцяв на наступний день зайти в гості. Він так і не приїхав», - йдеться в статті.

«Пізніше з'ясувалося, що співробітники спецслужб так званої ДНР тримають Асєєва під вартою без права переписки в якомусь неназваному установі. Його друзі побоюються, що він піддається побиттю і тортурам. Побоювання не надмірні: за словами розслідувачів-правозахисників, це зробилося стандартною практикою щодо всіх, хто знаходиться під вартою в Донецьку», - йдеться в статті.

«Асєєв увійшов в число сотень людей (можливо, їх тисяча або більше), які пропали безвісти або утримуються в якості військовополонених на Східній Україні. Хоча на лінії фронту бойові дії перейшли в стан тліючого застою, в беззаконному регіоні в цілому триває брудна війна. цивільне населення намагається якось вижити на спірній території, опинившись в кліщах між мародерства силами, яких звинувачують в здирстві, насильницькому залякуванні, сексуальне насильство, тортури і навіть страти без суду», - пише видання.

«ООН задокументувала повідомлення про подібні військових злочинах, зафіксувавши довільні арешти і примусові зникнення ід краю до краю зони конфлікту, особливо на території, контрольованій сепаратистами, яких підтримує Росія», - йдеться в статті. За оцінкою Міжнародного комітету Червоного Хреста, пропало безвісти до двох тисяч чоловік.

«Згідно з новою доповіддю Управління Верховного комісара ООН з прав людини, обидві [протиборчі] сили здійснюють позасудові страти», - йдеться в статті.

Говорячи про хвилю таємних арештів, автор детально зупиняється на долі Ігоря Козловського. Це «авторитетний теолог, хто розуміється на світових релігіях, бойових мистецтвах і йозі», - йдеться в статті.

Козловський залишився в Донецьку, щоб піклуватися про свого старшого сина - інваліда, якого неможливо транспортувати без спеціального обладнання. «У січні 2016 року якась банда схопила його на вулиці. Пізніше, опинившись під вартою, він подзвонив своєму племіннику і повідомив, що його тримали в підвалі і катували», - пише автор. Військовий трибунал визнав Козловського винним в «незаконному зберіганні зброї» і ув'язнив. У зв'язку з цим автор зазначає, що Козловський – «підтверджений пацифіст».

Автор також стверджує, що процес обміну військовополоненими між самопроголошеними республіками і Україною – «безсистемний і погано скоординований».

Прифронтові населені пункти також стикаються з загрозою грабежу, зазначає автор.

Видання вказує на ще одну проблему: «За словами розслідувачів, війська по обидва боки фронту вводять такі суворі обмеження, що жителі, які залишаються в прифронтових районах, «знаходяться в ізоляції і повністю залежать від військових «в тому, що стосується постачання водою, продовольством і паливом».

«На території, що відкололася, порушення відбуваються з великим розмахом, і навіть неповнолітні не захищені (в серпні минулого року «співробітники служби безпеки» «ДНР» заарештували п'ятьох підлітків, і з тих пір ті перебувають під вартою)», - пише видання.

«Розслідувачів звинувачують співробітників українських правоохоронних органів в систематичному застосуванні катувань і поганого поводження з метою домогтися зізнань від передбачуваних сепаратистів», - пише видання. Розслідування скарг на тортури часто страждають від корупції і виявляються неефективними, додає автор.

Повертаючись до Асєєва, автор пише, що його доля «на даний момент невідома».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: