У Брюсселі готуються до заходів у відповідь на санкції США проти РФ

У Брюсселі готуються до заходів у відповідь на санкції США проти РФ
Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер

Брюссель готується до відповідних заходів у разі, якщо США приймуть нові санкції проти РФ без урахування зауважень ЄС

Голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер закликав європейських парламентаріїв обговорити можливу відповідь Євросоюзу на ухвалення США нових санкцій відносно РФ, які можуть зачепити інтереси ЄС.

Про це пише газета The Financial Times.

Так, у записці викладається кілька варіантів можливої реакції Європи. Один з них передбачає вимагати від американського президента Дональда Трампа «публічне або письмове запевнення», що санкції не будуть зачіпати інтереси ЄС і суперечити їм. Інша відповідь - визнати недійсними на території Євросоюзу ті обмеження Вашингтона, які не відповідають політиці та інтересам європейських країн, зокрема діяльності енергетичних компаній, у яких є спільні з Росією проекти.

Натомість пропонується прийняти «відповідні заходи, які відповідають вимогам СОТ».

Зазначимо, згідно з текстом звернення Юнкера, підготовленого до засідання Єврокомісії, яке має відбутися в середу, 26 липня, Брюссель «має бути готовий до дій в найближчі дні», якщо санкції США «будуть прийняті без урахування стурбованості ЄС»

Нагадаємо, раніше на сайті Конгресу США було оприлюднено узгоджений обома палатами текст законопроекту щодо санкцій проти Росії та Ірану.

Законопроект передбачає закріплення на законодавчому рівні санкцій, введених на підставі указів екс-президента США Барака Обами в зв'язку з конфліктом на сході України і приєднанням Криму до Росії.

Документ передбачає скорочення максимального терміну ринкового фінансування банків Росії, які перебувають під діями санкцій, до 14 днів. Максимальний термін фінансування російських нафтогазових компаній скорочено до 30 днів.

Крім того, законопроект дає можливість президенту США вводити санкції проти тих, хто буде інвестувати в будівництво російських експортних трубопроводів понад 5 млн доларів за рік або 1 млн доларів одноразово, а також проти тих, хто має намір надати російським проектам послуги, технології або інформаційну підтримку.

Також США продовжать перешкоджати будівництву газопроводу «Північний потік-2», а пріоритетом експорту американських енергоресурсів в законопроекті названі країни Європи.

Законопроект, що передбачає введення нових антиросійських санкцій, може бути прийнятий Палатою представників Конгресу США на наступному тижні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: