У Грузії мешкають майже чотири тисячі громадян України

У Грузії мешкають майже чотири тисячі громадян України
Ігор Долгов

Серед українських мешканців Грузії - ті, хто на початку 1990-х був вимушений тікати від Абхазької війни і оселився біля Донецька

У Грузії проживають майже чотири тисячі громадян України. Про це в інтерв’ю «Главкому» повідомив посол України в Грузії Ігор Долгов.

«У нас на консульському обліку перебувають трохи більш як 3 750 громадян України. З них переважна кількість - 3350 - мають дозвіл на постійне чи тимчасове проживання в Грузії. Це той контингент, який тут перебуває повністю легально. І, знаєте, є такі сім’ї (кілька я навіть знаю особисто), які ще на початку 1990-х, після Абхазької війни, втекли до України. І жили там у Донецьку й біля Донецька. А коли почалась війна на сході України, знову змушені були вдруге в житті все кидати й тікати, але тепер назад у Грузію. Таких людей, за нашими даними, понад 450», - розказав він.

Долгов підтвердив, що ці люди, які, тікаючи від військових конфліктів, знову опинились у Грузії, все ще мають громадянство України.

Посол відзначив, що українці, які проживають у Грузії, мають роботу, пов’язану із технологічними галузями промисловості.

«Я бачу, що тут українські працівники - люди високої кваліфікації. Головним чином, вони працюють у сфері промисловості та сільського господарства, високотехнологічного і високопродуктивного. На підприємствах, які мені відомі, ветеринари, зоотехніки і так далі - наші громадяни. На будівельних роботах інженери - теж часто українці. Є люди, які починають тут свій малий бізнес», - сказав він.

За словами самих українців, які навів дипломат, вести бізнес у Грузії досить просто.

«Ті українці, з якими я спілкувався, запевняли, що умови ведення бізнесу прозорі. Роблю висновок, що легко. Вони відзначають простий характер регуляторних документів. Немає проблем зі сплатою податків чи з санінспекцією, якщо все робиш прозоро і правильно. Бізнес-клімат оцінюють як дуже сприятливий. Це підтвердження того, що за індексом ведення бізнесу Грузія десь у першій десятці у світі. Тут дійсно мінімум регуляції», - запевнив Долгов.

Посол також відзначив, що і грузини їдуть працювати до України.

«Наприклад, грузинські фахівці з виробництва вина дуже добре зарекомендували себе на Одещині. Зрештою, можна подивитися на те, що було минулого року і що буде цього року восени в Україні. Коли у Тбілісі відзначається Тбілісоба (загальнонаціональне свято Грузії, присвячене збору врожаю і місту Тбілісі, традиційно відзначається в столиці Грузії в останні вихідні жовтня. - «Главком»), посольство Грузії в Україні також влаштовує свято. Тільки у 2016 році, як мені розповідав попередній посол Міхеїл Уклеба, коли було розгорнуто великий грузинський ресторан просто неба, більше 40 грузинських закладів харчування Києва відкрили там свої прилавки. Ще подивіться, скільки разів на рік в Україні виступають популярні грузинські колективи. Найбільш відомий - танцювальний колектив «Сухішвілі», наприклад. В Україні досить добре знають грузинську культуру, особливо ту частину, що стосується танців, співів, кухні. Але багато ще українцям належить відкрити», - додав дипломат.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: