У Хмельницькому під час будівництва виявили гармату радянського танку

У Хмельницькому під час будівництва виявили гармату радянського танку
Ймовірніше всього, з-під фундаменту офісного центру зможуть дістати гармату М-10Т без башти

Наразі будівельні роботи зупинені, піротехніки ДСНС мають обстежити прилеглу до знахідки територію на випадок суміжних знахідок

У Хмельницькому під час будівництва виявили гармату радянського танку КВ-2. Місцевий історик Ігор Западенко висунув гіпотезу про те, що біля залізничного вокзалу, де будується новий офісний центр, під землею знайдено гармату М-10Т.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Те, що стирчить з-під фундаменту, найімовірніше є гарматою М-10Т радянського танку КВ-2. Залягає вона нижче денної поверхні, під шаром цегляних уламків, але не глибоко. Весь танк, і навіть башта КВ-2 туди не влізе. Отже, швидше за все, з-під фундаменту офісного центру здобудуть гармату М-10Т без башти», - написав історик.

«На тому місці, де будується офіс-центр, ще у радянські часи була рампа для завантаження віськової техніки на платформи залізничні. Маю підозру, що цю рампу влаштували ще німці, оскільки у наявності є фото кінця березня 1944 року, на якому сусідня базарна площа (нині територія міської лікарні) повністю заставлена німецькою бронетехнікою, яку не встигли вивезти», – припустив Западенко.

1_15

У коментарі місцевому виданню «Незалежной громадський портал» завідуючий відділу охорони пам’яток історії та культури у Хмельницькій області при управлінні культури ОДА Сергій Шпаковський повідомив, що знахідкою може бути частина танку КВ-2 або гармати, можливо з бронепоїзду.

«Важливо, що спільними зусиллями активістів, пам’яткоохоронцями, було зупинено факт її приховання  будівельниками. Наразі складено акти, передано до комунального підприємства міської ради. Після детального дослідження та оцінки буде відомо, рік випуску, марку тощо. Вважаю, ми зробили все можливе, аби цей унікальний артефакт поповнив музей історії Хмельницького», – сказав він.

Шпаковський додав, що будівельні роботи зупинені, піротехніки ДСНС повинні детально обстежити прилеглу до знахідки територію на випадок суміжних знахідок.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: