У ЄС почали процедуру введення санкцій проти Польщі через судову реформу

У ЄС почали процедуру введення санкцій проти Польщі через судову реформу
Комісія стурбована повноваженнями, наданими міністру юстиції Польщі

Єврокомісія запустила проти Польщі процедуру запобігання порушень

Європейська комісія розпочала процедуру введення санкцій відносно Польщі через судову реформу, яка, на думку ЄК, підірве незалежність загальних судів країни. Про це зазначається в повідомленні опублікованому на сайті ЄК.

У документі йдеться, що Єврокомісія запустила проти Польщі процедуру запобігання порушень, направивши їй лист з офіційним повідомленням. Так, комісари ЄК почали судовий процес через порушення законодавства Європейського союзу. Комісія стурбована повноваженнями, наданими міністру юстиції Польщі, продовжувати мандат суддів, які досягли пенсійного віку, а також звільняти та призначати голів судів.

У ЄС заявили, що основною правовою проблемою є введення вікового обмеження для виходу на пенсію для жінок-суддів (60) і суддів чоловічої статі (65).

«За оцінкою Комісії, ця реформа посилює системну загрозу верховенства права в Польщі, вже була визначена в рамках процедури верховенства права, розпочатої Комісією в січні 2016 року. Комісія звернулася до польських властей з проханням вирішити ці проблеми протягом одного місяця і попросити владу Польщі особливо не вживати ніяких заходів для звільнення або примусового виходу на пенсію суддів Верховного суду», - йдеться в повідомленні.

Комісія також вирішила подати позов проти Польщі за порушення законодавства ЄС. Однак у той же час Комісія нагадала про свою пропозицію провести конструктивний діалог з польським урядом.

Нагадаємо, у Польщі вже декілька тижнів тривають масові протести у містах проти планів влади змінити судову систему країни. Правляча партія «Право і Справедливість» (PiS) переконує, що зміни спрямовані на вилікування судової системи від патологій. Опозиція ж вважає, що влада намагається підпорядкувати собі судову систему.

Президент Польщі Анджей Дуда підписав один із трьох законів про реформу судочинства, який викликав протести у частини польського суспільства. У той же час Дуда наклав вето на два закони — про верховний суд і національну раду судочинства, оскільки вони створюють прецедент надмірної влади генпрокурора (одночасно міністра юстиції в Польщі) над судами і викликають надзвичайно значні емоції в суспільстві.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: