У Києві відбувся літературний конкурс «Коронація слова – 2016»

У Києві відбувся літературний конкурс «Коронація слова – 2016»

Особливістю цьогорічних рукописів стала тема АТО

У Києві відбувся Міжнародний літературний конкурс «Коронація слова». Як зазначає засновниця конкурсу Тетяна Логуш, особливістю цьогорічних рукописів став великий відсоток творів, присвячених подіям на сході України, війні, Майдану, темам, що описують воєнне життя рідних та близьких із зони АТО, їхніх спогадів.
Окрім того, письменники, що подали свої роботи на конкурс, не оминули своєю увагою й історичну тематику. Багато писали про Олексу Довбуша, Івана Миколайчука, Степана Бандеру, Соломію Крушельницьку та про інші історичні постаті.
Письменник і член журі Андрій Кокотюха роботами конкурсантів, що вирішили себе проявити в жанрі детективу та мелодрами, розчарований і, не приховуючи емоцій, зауважив, що обирати практично не було з кого. «Конкурс треба реформувати, авторів треба ставити в жорсткі рамки, бо має бути якісний продукт. Детектив і мелодрама – основа книжкового ринку, це те, що я називаю шоу-бізом. Прикро вражений, що цього року низька якість творів, які надсилалися в цих жанрах. Я такого дна ще не бачив. Автори мають працювати над собою, їх треба змушувати переписувати, переписувати й переписувати, щоб покращити якість. Цих авторів, що подаються на конкурс, треба вчити ще «на злеті» і ставити в жорсткі жанрові рамки», - переконаний Кокотюха.
Лариса Ніцой, письменниця, яка опікувалася на конкурсі дитячою літературою, дискутувала з Кокотюхою, що в дитячій жанровій ніші таких «розчарувань» авторами не було. Адже конкурсантам одразу встановили жорсткі рамки.
Цьогоріч експеримент із подвійним журі також про себе гарно заявив. Окрім дорослого журі, конкурсантів оцінювали й діти. Оцінки дорослих і дітей не збіглися. «Це правильно, що в нас є паралельне журі, куди входять діти. Бо книги для них пишуться, тому логічно в них і питати, яка книга є кращою», - говорить Ніцой.
Видавці стверджують, що сьогодні в Україні зростає попит на україномовну книгу. Проте письменник Сергій Пономаренко, який отримав літературну відзнаку «Золоті письменники України»,  зауважив, що сьогодні є велика проблема у взаємодії автора й видавництва. Адже видавництва бояться ризикувати і співпрацювати з нікому не відомим письменником. «Тому конкурс – це хороша можливість молодим авторам побачити свою надруковану книжку й отримати путівку в життя», - говорить Пономаренко.
Своєю чергою, відома українська письменниця Ірен Роздобудько запропонувала робити виїзні конкурси «Коронації слова», зокрема на Донеччині, бо там, за її словами, уже зрозуміли що українське слово вкрай потрібне. На цю ідею відгукнувся Юрій Логуш, засновник конкурсу. На його думку, вже 16 років поспіль конкурс має єдину мету – підтримувати та розвивати новітню українську культуру. «А в умовах, коли країна переживає нелегкі часи відродження нації, українське слово набуває ще більшої ваги», - підсумував Логуш.
Церемонія нагородження переможців Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова - 2016» відбудеться 16 червня.
Інформаційний партнер конкурсу «Коронація слова» - «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: