У Київраді розповіли, хто з забудовників зараз будується «по беспрєдєлу»

У Київраді розповіли, хто з забудовників зараз будується «по беспрєдєлу»
Будівництво на вул. Січових Стрільців (Артема), 59
Фото: jk-pokrova.com.ua

Депутат Київради Балицька каже, що ДАБІ має стати «будівельною поліцією»

Не зважаючи на доволі низьку популярність у Києві «схеми Войцеховського», коли забудовники будуються без документів, такі будівництва у столиці все ж є. Про це в інтерв’ю «Главкому» розказала депутат Київради, член постійної комісії з питань містобудування, архітектури та землекористування Ольга Балицька. 

«Схема Войцеховського не така популярна, як здається. Вкрай рідко забудовник будується без документів. Як правило, він має більшість або всі необхідні документи. Тобто відповідальність дуже часто лежить не на забудовнику, а на тих людях, які надають дозволи. Зовсім по «беспределу» йдуть не так багато забудовників. У багатьох із них є проблеми з одним чи з іншим документом. Треба почати притягати до відповідальності чиновників, які поставили свої підписи», - сказала вона.

За її словами, один з прикладів будівництва «по беспрєдєлу» - це об’єкт на вул. Січових Стрільців (Артема), 59.

«Такі будівництва все ж є. Класичний приклад - вул. Січових Стрільців (Артема), 59, де ведеться будівництво компанією «Укрбуд». Їм було скасовано дозвіл на початок будівельних робіт ДАБІ (Державною архітектурно-будівельною інспекцією України – ред.). Але вони все одно продовжувались, ще й прискореними темпами», - відзначила Балицька.

Депутат Київради визнала, що за чинного законодавства перешкодити незаконному будівництву може тільки поліція – після звернення громадян. За її словами, правоохоронні органи не завжди реагують, тож ДАБІ має стати «будівельною поліцією».

«Механізм [захисту від незаконних забудов], в принципі, один - викликати поліцію. Вона має це зупиняти, йти до суду, притягати до відповідальності посадових осіб забудовника. Це все мають робити правоохоронні органи за участю і з допомогою ДАБІ. Чому вони не реагують - питання риторичне. Громада в даному випадку вже зробила і робить більше, ніж можливо. Впевнена, має втрутитися і мер, і профільний заступник, адже така зухвала поведінка забудовника переходить усі межі. Ми дійшли до важливого питання про реформу Державної архітектурно-будівельної інспекції. По-перше, там мають сидіти відповідальні люди. Кадри вирішують все. По-друге, ДАБІ має стати справжньою будівельною поліцією, вони повинні мати функції фізичної зупинки будівництва. Вони розбираються в документах, видають припис і вони, якщо цей припис не виконується, повинні мати право ставити там бульдозер і не пускати будівельну техніку на об’єкт. Крім того, директор компанії, яка веде будівництво, теж має нести відповідальність за протизаконні дії, за протидію поліції, за порушення законодавства», - впевнена Балицька.

Детальніше читайте в інтерв’ю Ольги Балицької «Главкому»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: