У Клімкіна нагадали Угорщині, за що Україна страждає від агресії РФ

У Клімкіна нагадали Угорщині, за що Україна страждає від агресії РФ

Угорщина має право порушувати будь-яке питання в рамках ЄС, але рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про це йдеться в заяві українського зовнішньополітичного відомства.

Зазначається, що Україна завжди сприймала Угорщину як важливого партнера, з яким вирішувала всі питання шляхом діалогу. Це стосується і ситуації щодо нового Закону України «Про освіту».

«Угорщина має право порушувати будь-яке питання в рамках ЄС. Але рішення стосовно України не можуть прийматися без України, яка платить надзвичайно високу ціну за своє місце в Європі. Хотіли б нагадати, що європейське майбутнє було і залишається спільною метою всіх українських громадян, в тому числі угорської національності. Саме під прапорами об’єднаної Європи відбулася Революція Гідності. Саме за європейське майбутнє Україна страждає від російської агресії», - йдеться в заяві МЗС України.

«Ми неодноразово наголошували на своїй відкритості до предметних переговорів. Попри пропозицію української сторони щодо спільного відвідання Закарпаття главами МЗС двох країн, угорською стороною було ухвалено рішення здійснити такий візит в односторонньому порядку. Проте, Міністр закордонних справ України П.Клімкін готовий відвідати Будапешт 12 жовтня, а Міністр освіти і науки України Л.Гриневич підтвердила готовність зустрітися з Міністром людських ресурсів Угорщини З.Балогом у Києві 19 жовтня», - повідомляють у МЗС України.

У МЗС заявляють, що готові до діалогу на міждержавному рівні, на рівні громад та у рамках міжнародних організацій. «Ми чекаємо представників угорського парламенту як в Києві, так і в Закарпатті. Але дискусія має вестися на основі аргументів. Ми також запрошуємо наших європейських друзів і партнерів відвідати Закарпаття та поспілкуватися безпосередньо з жителями регіону для розуміння ситуації на місці», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, 28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки Комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Сійярто заявив, що Угорщина не підриватиме єдність Євросоюзу у питанні антиросійських санкцій через положення закону про освіту в Україні. Проте він зауважив, що Угорщина блокуватиме всі кроки зі зближення України та ЄС в рамках програми «Східне партнерство» та будь-які ініціативи, що сприяють євроінтеграції України.

9 жовтня Клімкін у Twitter запропонував Сіятро разом відвідати Закарпаття та обговорити мовні положення закону про освіту. Проте Сійярто відмовився зустрічатися з міністром закордонних справ України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: